Höststrategi för börsen

Vår börssyn Sedan förra månaden har konjunkturutsikterna försämrats samtidigt som riskviljan krympt något. Det kan vara tillfälligheter men vi ser ökad sannolikhet för trögare utveckling.

Den svenska rapportperioden har inte övertygat. Enskilda företag har levererat förbättringar, men den generella förbättring i efterfrågan som vi alla skulle vilja se har lyst med sin frånvaro.

Konjunkturstatistik som kommit in pekar åt olika håll. De stigande vinsterna till följd av bättre efterfrågan som investerarkollektivet så länge väntat på verkar inte vilja infinna sig ännu. Historiskt höga värderingar blir då lätt ifrågasatta.

Mot det står fortsatt låga räntor och tillgång på riskvilligt kapital. Så länge centralbankernas pengakranar inte skruvas åt kommer det att finnas en stabil grund för börsen att stå på. Även om USA och Storbritannien närmar sig slutet på stimulanseran så är Europa och Sverige långt därifrån.

Sammantaget innebär det att vi inte känner någon våldsam risk på nedsidan, men att sannolikheten för en obruten uppgång närmaste tiden inte är självklar.

Tittar vi på vår sentimentsmatris se vi en tydlig dragning mot origo under den senaste månaden. Riskviljan har sjunkit samtidigt som konjunkturförväntningarna har grusats något. Råvarubolagen har en magnifik period bakom sig och typiskt nog ser vi investerare är snabba att ta hem vinster i de sektorerna när kartan ritas om.

Lundin Mining, Boliden och SSAB har alla en fin period fram tills förra veckan då vinsthemtagningarna tog överhand.

 

Risk/konjunktur-matrisen bygger på vår bedömning av hur stämningen i aktiemarknaden förändrats. Den bör tolkas försiktigt och de branscher vi anger är illustrationer - inte rekommendationer.

Verkstadsbolagen som grupp, och på basis av makrodata , känns inte som den självklara sektorn att vara i. Däremot finns det många enskilda exempel på förbättringar inom specifika bolag som skapar intressanta lägen.

På det temat har vi exempelvis verkstadsjätten ABB, som vi väljer att ta in på listan över tio köpvärda aktier. Gunnebo är ett annat  som vi tog in på listan tidigare i våras.

Ska man ändå försöka måla med den breda penseln och förbise företagsspecifika faktorer, så talar den makroekonomiska utvecklingen för att favorisera bolag med hög amerikansk exponering. Däremot finns det skäl att vara försiktig i bolag med stor östeuropeisk exponering. Även om EU-sanktionerna mot Ryssland var direkt tama, så har Ukrainakrisen skapat en investeringsosäkerhet i hela regionen.

Livsmedelproducenter med bas i Ryssland och/eller Ukraina är dubbelt osäkra i det här läget. Skördarna är bättre än på många år vilket är liktydigt med låga priser. Ovanpå det kommer den geopolitiska turbulensen. 

Bankerna är alltjämt den i princip enda sektor där vi ser generella vinstökningar, åtminstone i Sverige. Att de darrade till i förra veckan handlade mer om den osäkerhet som pånyttfödda problem i Portugal för med sig än att de svenska bankernas vinstutveckling är hotad.

Snart är hösten här, vilket kan vara svårt att ta in med tanke på värmen, och då börjar det åter bli dags att positionera sig för de kommande utdelningarna.

Eftersom det extrema lågränteläget väntas bestå inom överskådlig framtid så räknar vi med att cykliciteten i små och medelstora högutdelare också kommer att bestå.

Det är lite tidigt att börja svänga om redan nu, men däremot hög tid att börja skanna högutdelarna och på vilka nivåer det kan vara aktuellt att gå in ifall vi plötsligt skulle ramla in i en genuint svag börsperiod.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -