Rekordsparande i fonder

Fonder Den usla räntan som bankerna ger på sina sparkonton kan vara en anledning till att nysparandet i obligationsfonder och blandfonder ökar i rekordfart.

Intresset för fonder var mycket stort i juni och nysparandet uppgick till totalt 12 miljarder kronor. Störst var nettoinsättningarna i obligationsfonder och blandfonder.

Hittills i år har totalt 81,1 miljarder kronor nettosparats i fonder, vilket utgör det största inflödet någonsin under ett första halvår.

”Nysparandet i fonder har hittills i år varit extremt stort. En förklaring är att den låga räntenivån gjort andra sparalternativ mindre attraktiva. I första hand har spararna valt obligationsfonder och blandfonder”, säger Fredrik Hård, Fondbolagens förening.

Aktiefonder visar däremot mer blygsamma nettoinsättningar i år på 5,4 miljarder kronor. De största inflödena har under halvåret tillfallit globalfonder följt av Europafonder och Sverigefonder, medan uttag  gjorts från tillväxtmarknadsfonder, främst från Rysslandsfonder och Östeuropafonder.   

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -