OBS! NEDAN ÄR ENDAST ARTIKLAR FRÅN TIDIGARE ÅR

Deklaration Deklaration

Skatteverket storsatsar i år på att granska Rot-avdragen för två typiska sommarrenoveringar: fönsterbyten och markarbeten i trädgården. Det är områden där många gör fel med skatten.

”Det är tydligt att det finns bristande kännedom om vilka arbeten som är skattereduktionsgrundande. Både utförarna och köparna av rotarbete har ansvar att kolla upp vilka arbeten man kan få avdrag för”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

För fönsterarbeten kan man få skattereduktion för målning och byte av fönster eller fönsterbleck i småhus. Däremot ger byte av fönster i bostadsrätt inte rätt till skattereduktion.

När det gäller markabeten ger nedgrävning av ledningar för vatten och avlopp rätt till skattereduktion, förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att vatten och avlopp är avsett att tillföras bostaden.

Och när du återställer marken har du också rätt till skattereduktion, om arbetet sker i direkt anslutning till rotarbetet.

Några exempel på arbeten som däremot inte ger rätt till skattereduktion är sten- eller plattsättning i trädgården, byggnation av staket, fristående altaner, anläggning av parkeringsplats och reparation av brygga.

”Anlita bara seriösa hantverkare och entreprenörer som har F-skattsedel och be om offerter där material-, maskin- och arbetskostader finns specificerade. Det är bara arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag”, uppmanar Pia Blank Thörnroos.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -