Börsens bästa byggare

Aktiekommentar Byggkonjunkturen väntas stärkas i år och det har gynnat de stora byggbolagen på börsen som alla slagit index i år. Placera har synat nyckeltalen närmare och hittar ett par favoriter.

Byggkonjunkturen ser ut att vara på uppåtgående, framför allt i Sverige. Konjunkturinstitutet har under våren rapporterat om ”historiskt mycket höga” sentimentssiffror i branschen och när Nordeas ekonomer för några veckor sedan presenterade sin konjunkturrapport hamnade byggsektorn åter i fokus.

Nordea räknar med att hushållens starka finansiella situation gör att den goda efterfrågan på bostäder håller i sig. Tillgången på bostäder är på många håll i landet inte tillräcklig och banken spår att bostadsbyggandet i år ökar med 18 procent. Det skulle i så fall bli den starkaste ökningen på 30 år.

Även statistiken från EMU-området har visat på en förbättring av byggkonjunkturen i år. I Norden har frågetecken höjts kring den norska marknaden som varit mycket stark i flera år. Tecken på att ekonomin bromsar in har fått bostadspriserna i Norge att backa och många befarade en bredare nedgång i den norska byggkonjunkturen i år.

De senaste månaderna har dock läget i Norge stabiliserats och Nordea höjde i sin konjunkturprognos även utsikterna för de norska bopriserna vilket i förlängningen även väntas hålla uppe bostadsproduktionen i landet. Finland förefaller däremot vara trögt för de flesta bolagen och ingen räknar med någon direkt förbättring den närmaste tiden.

Signalerna om en ljusning i byggbranschen har eldat på aktierna i år. De fyra tungviktarna i sektorn har alla klart distanserat börsens bredare index och bäst har Peab och JM gått. Det är inte ologiskt eftersom de båda också har störst exponering mot de marknader som väntas utvecklas starkast: Sverige i Peabs fall och bostäder i Stockholmsområdet i JM:s fall.

Det första kvartalet bjöd dock på sämre resultat än väntat från såväl NCC, Skanska som Peab. Trots det steg bolagens aktier  till följd av oväntat bra orderingång i kombination med mer positiva tongångar från bolagsledningarna. JM var undantaget i rapportfloden med ett bättre resultat än väntat drivet av den starka bostadsmarknaden i Stockholm.

Analytikerna har petat upp sina förväntningar något på de fyra stora byggbolagen efter rapporterna. När vi tittar närmare på värderingarna så kan vi se att Peab fortfarande värderas lägst av de tre traditionella byggarna. P/e-talet på innevarande år ligger 12 procent lägre än för NCC och 25 procent under Skanska. Tittar vi på nästa år blir rabatten ännu större.

Värderingen baseras på förväntningar om att de effektiviseringar som Peab genomför får effekt. Bolaget har dragits med svag lönsamhet och förluster i vissa projekt under de senaste åren och gör nu en kraftsamling för att komma till rätta med detta. Vinsten väntas i år öka med nära 30 procent för Peab vilket är klart mer än övriga bolag. Även nästa år ligger Peab i topp när det gäller väntad vinsttillväxt.

Omvänt är NCC det bolag där förväntningarna är lägst ställda. NCC väntas i år rapportera ett resultat som är drygt 6 procent lägre än i fjol och för 2015 väntas vinsttillväxten stanna vid 0,3 procent.

Justerar vi för skuldsättningen i bolagen blir skillnaderna i värdering mindre. Peab har i förhållande till resultaten en större skuldsättning än NCC och Skanska. Lägger vi på nettoskulden på börsvärdet (enterprise value) värderas Peab till 11,3 gånger årets väntade rörelseresultat (ev/ebit) vilket kan jämföras med 11,7 för NCC och 12,3 för Skanska. JM har ingen nettoskuld och ligger därför lägre än de övriga fyra.

Räknat på estimaten för nästa år blir skillnaderna större igen, åter med Peab i botten av de tre traditionella byggbolagen. Rabatten jämfört med NCC uppgår till 16 procent och till 12 procent mot Skanska.

Placera har för närvarande köprekommendationer på Peab, NCC och JM medan vi nöjde oss med en neutral rekommendation på Skanska efter den senaste kvartalsrapporten. Anledningen till det är den tröga utvecklingen som bolaget upplevt inom området USA Civil de senaste kvartalen. Det är ett stort och mycket lönsamt område för Skanska och om den nuvarande trenden med  vikande orderingång fortsätter ser vi risk för en trög resultatutveckling framöver.

I NCC ser vi däremot möjligheter till positiva överraskningar framöver givet de mycket låga förväntningarna som finns på de kommande åren. NCC har cirka 55 procent av sin omsättning i Sverige och bostäder är ett viktigt område för bolaget. Störst exponering mot den svenska byggmarknaden har dock Peab med cirka 80 procent av omsättningen och JM med ungefär lika mycket.

I kraft av låg relativ värdering, bra momentum och stor exponering mot förmodat starka marknader tycker vi Peab och JM framstår som de starkaste bygg-korten i dagsläget.

  p/e-2014 p/e-2015 ev/ebit 2014 ev/ebit 2015 Kursutv. i år
Peab 12,3 10,9 11,29 9,81 38,4%
NCC 14 13,9 11,73 11,72 14,7%
Skanska 16,3 15,3 12,27 11,21 20,2%
JM 15,4 14,8 10,55 9,72 39,2%
           
  Vinst-tillväxt 2014 Vinst-tillväxt 2015 Direkt-avkastning 2014 Direkt- avkastning 2015  
Peab 29,3% 13,5% 4,2% 4,7%  
NCC -6,2% 0,3% 5,0% 5,0%  
Skanska 14,3% 6,9% 4,1% 4,3%  
JM 17,0% 4,2% 3,0% 3,2%  
           
Källa: SME Direkt, Factset    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -