Svaga siffror från Doro

Aktieanalys Lönsamhet och tillväxt viker när bolaget är inne i en generationsväxling. Det är oklart när bolagets nya produkter tar fart och mycket hänger på senare delen av året.

Det var som väntat en trög start på året för Doro. Men riktigt så trögt som det blev hade nog ingen trott med fallande tillväxt och lönsamhet, sämre orderingång och svagt kassaflöde. Nej, det var inte mycket som gick bolagets väg detta kvartal.

2013 var ett riktigt starkt år för Doro på börsen med stöd av bra tillväxt, delvis genom förvärv, och en hygglig lönsamhet. Men avslutningen på året blev svag då tillväxten vände ned och hamnade nära nollan för fjärde kvartalet isolerat. Den svaga trenden fortsatte in i första kvartalet 2014 då omsättningen, exklusive förvärv, minskade med 15,4 procent.

Det handlar framför allt om att bolaget är inne i en generationsväxling där de tidigare telefonerna möter en vikande försäljning samtidigt som bolagets nya ”smartphones” ännu inte tagit fart. Det är inte helt självklart att dessa kommer att nå samma framgångar som tidigare modeller. Nyttan av de förenklade gränssnitten är kanske inte lika uppenbara som för tidigare modeller.

Det skapar osäkerhet kring hur bra återhämtningen blir när modellerna väl blir etablerade på marknaden. Dessutom kan det ofta ta tid när det sker generationsväxlingar i produktfloran. Bolaget har dock historiskt visat en mycket bra förmåga att landa på fötterna och den svaga lönsamheten har i alla fall goda förutsättningar att vända uppåt.

Rörelsemarginalen för första kvartalet blev 2,0 procent (3,7) och det beror till stor del på att bolaget är på väg att bygga upp produktionen av sina nya produkter och när de väl börjar sälja i större volymer kommer skalfördelar att lyfta lönsamheten.

Det finns också intressanta möjligheter med övergången till smartphones, framför allt i de olika tjänster som kan kopplas till dessa.

E-hälsa är ett snabbt växande område som anses vara bland det mest lovande inom hälsorelaterade tjänster där det utvecklas nya produkter. Det är av intresse för alla, men kanske särskilt för äldre som är stora ”konsumenter” av hälsovård. Det finns naturliga synergier mellan Doros produkter och e-hälsotjänster för äldre och det kan bli stort på sikt.

På kortare sikt handlar det framför allt om hur snabbt bolaget kan komma på banan med sina nya produkter. Bolaget menar att tillväxten kommer att återvända under andra halvåret.

Det är givetvis svårt att sia om sannolikheten för det, men man kan i alla fall konstatera att Doro historiskt har haft ganska stora svängningar mellan enstaka kvartal men över tiden faktiskt presterat väl.

Den genomsnittliga, årliga omsättningstillväxten från 2009 till och med prognoserna för 2014 är drygt 20 procent, dock inklusive förvärv. Vinsten per aktie under samma period har ökat ännu lite snabbare. Genomsnittlig rörelsemarginal de senaste fem åren har varit 7,2 procent och bolagets mål är att nå 10 procent. Så det finns en stark historik att luta sig mot.

Trots de kortsiktiga svagheterna så ser aktien ändå intressant ut eftersom den är lågt värderad. Konsensusprognoserna är att bolaget ska tjäna 3,72 kronor i år och 5,41 kronor under 2015. Till en aktiekurs på 40,60 kronor motsvarar det p/e-tal på 11 för innevarande år och mindre än 8 för nästa år.

Justerat för nettoskulden så värderas rörelsen till 10 gånger förväntat rörelseresultat för 2014 och 7 gånger det förväntade rörelseresultatet för 2015. Om prognoserna infrias är det billigt för ett bolag med goda tillväxtmöjligheter.

Kortsiktigt ser det riktigt trögt ut och man ska inte vänta sig några stordåd för aktien i närtid, men för den uthållige är det fortfarande intressant. Långsiktigt köp, således.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DORO Köp 39,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -