Rapporterna visar vägen

Vår börssyn Det ser ut som att en lång natts färd mot dag kan närma sig slutet. De konjunkturkänsliga och exportberoende börsföretagen signalerar äntligen en ljusare framtid. Det skriver Placeras Tomas Linnala.

När vi summerar inledningen av den pågående rapportperioden kan vi konstatera att det varit ömsom vin och ömsom vatten när det gäller det rapporterade första kvartalet.

När det kommer till de mer framåtblickande kommentarerna i rapporterna har det däremot spillt över mer på den positiva sidan. Åtminstone i mer konjunkturkänsliga branscher.

För att ta ett exempel så kan vi titta på Electrolux rapport som kom i fredags. Vitvarutillverkaren gjorde ett resultat före skatt på 575 Mkr under årets första kvartal. Det var visserligen klart bättre än förhandstipsen på 24 Mkr, men fortfarande är det inte imponerande nivåer.

Baserat på första kvartalet, extrapolerat till helåret, talar vi om en vinst i häradet 5,50 kronor per aktie på helåret 2014. Givet aktiekursen, efter den 11-procentiga kursuppgången, motsvarar det ett p/e-tal på ungefär 31. Det är ju inte precis billigt men ändå kastade sig investerarna över aktien.

Skälet är förstås att vi måste relatera händelseutvecklingen till hur förväntningarna såg ut samt att Electrolux aktie inte handlas på basis av årets väntade vinster utan på förväntningar om framtida förbättringar. Och det är där det börjar se bättre ut.

Rörelsemarginalen, justerat för engångsposter, steg till 2,9 procent. Det är fortfarade en klen lönsamhet, men det är bättre än väntat. Bolaget höjer också sin bedömning för Europamarknaden och spår nu att efterfrågan på vitvaror kommer att öka med 1-3 procent 2014. Det är inte mycket, men det är ett steg i rätt riktning.

Marknaden har stabiliserats och efterfrågan ökade på flera större marknader, som Tyskland, Frankrike och Italien", konstaterade vd Keith McLoughlin i delårsrapporten.

Inför fredagens kvartalsrapport väntade sig analytikerna i snitt att årets tillväxt ska bli nästan 2 procent för att sedan drygt dubblas till 4,5 procent 2015. Medan en rörelsemarginal som letar sig upp till 2,4 procent i år och dubblas till 2015 hägrade en vinst kring 12,60-12,70 kronor/aktie nästa år. För det var investerarna villiga att prissätta aktien till p/e 12 gånger nästa års prognos.

Givet de bättre signalerna som bolaget nu flaggar för kan vi räkna med att analytikerna justerar upp både tillväxt- och marginalprognoserna. Efter att aktiemarknaden under lång tid tvingats bevittna stadigt nedreviderade vinstprognoser under en längre tid finns det skäl att vänta sig en reverserad trend med stigande vinstprognoser.

Vi har under en längre tid känt en genuin olust över att aktiekurserna i många av de mer konjunkturkänsliga branscherna rört sig uppåt samtidigt som vinstprognoserna flyttats söderut. Med fler signaler liknande de som Electrolux skickade ut från fler industribolag finns det att tro att bolagen "växer in" i värderingarna i ett första steg.

Men det räcker inte för att lyfta börsen ytterligare utan vi behöver kunna göra det sannolikt att konjunkturen så mycket fart att prognosrevideringarna vänder uppåt på allvar. Det är långt ifrån säkert att så blir fallet, men med den fakta som ligger på bordet just nu har sannolikheten för ett sådant scenario definitivt ökat.

Fler bolag än Electrolux har signalerat ökat förtroende inför framtiden och makrostatistiken i veckan som visade att de europeiska inköpscheferna blivit mer optimistiska är ett bra stöd.

Den svagare kronan som följd av en väntad ytterligare räntesänkning hjälper till, liksom utsikterna till att ECB kanske börjar agera resolut framöver.

Självklart finns det hot mot utvecklingen. Krisen i Ukraina är fortfarande ett oskrivet kort. Läget har inte förbättrats jämfört med för en månad sedan. Ett handelskrig, där energibrist i Centraleuropa är en möjlig följ, kommer att få starkt negativa effekter på konjunkturåterhämtningen.

Men med de förutsättningar vi har idag, stigande riskvillighet och bättre konjunkturutsikter, så talar det för att flytta lite längre ut på riskskalan.

Risk/konjunktur-matrisen bygger på vår bedömning av hur stämningen i aktiemarknaden förändrats. Den bör tolkas försiktigt och de branscher vi anger är illustrationer - inte rekommendationer.

Sett till olika teman på börsen bedömer vi att högutdelare är på väg att gå in i sommardvalan nu när kungongerna börjar tas.

Vi har bara fått rapport från en storbank hittills (SEB), men den stödjer vår tes om en fortsatt god utveckling inom sektorn. Det är i princip den enda sektor där vi sett generellt stigande vinstprognoser senaste året.

Med en bekräftad konjunkturell styrka kommer bankerna sannolikt  inte gå i bräschen för börsutvecklingen men de pryder sin plats i portföljen. Fastigheter fortsätter att vara intressanta givet ränte- och konjunkturläget.

Hälsovårdsrelaterade, normalt en bransch som efterfrågas i oroliga tider, har överlag gått bra senaste månaden men det beror på företagsspecifika faktorer som rekyler efter tidigare vinstvarningar och budspekulationer. Det är en trend som kan fortsätta.

Annars är det vår bedömning att allt fler investerare nu flyttar utåt i det högra övre hörnet. Håller vår tro på konjunkturen och vi slipper obehagliga överraskningar från Ryssland så är det vår tro att de här branscherna kommer att överprestera mot övriga börsen.

Rena råvarubolag är betydligt mer riskfyllda. Här skulle vi helst se att den kinesiska tillväxten bottnar och vänder upp, kanske med stöd av de planerade infrastrukturstimulanserna.

Här kan du läsa vår lista över tio köpvärda aktier i maj och här Pekka Kääntas strategi för månaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -