Axis minskar vinsten

Kvartalsrapport Axis, som har vinstvarnat inför rapporten, redovisar ett resultat som var något sämre än väntat.

Nätverksvideoföretaget Axis resultat före skatt för det första kvartalet blev 71,0 miljoner kronor, enligt bolagets delårsrapport.

Analytikernas förväntningar låg på 71,8 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Rörelseresultatet uppgick till 72 miljoner kronor och rörelsemarginalen hamnade på 6,4 procent. Väntat bland analytikerna var ett rörelseresultat på 72,4 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 6,4 procent.

Omsättningen för kvartalet landade på 1.129 miljoner kronor, vilket ger en tillväxt på 15 procent i kronor jämfört med samma period året innan. Väntat var en omsättning på 1.129 miljoner kronor.

Axis har vinstvarnat inför rapporten och lämnade då bedömningen att rörelseresultatet för det första kvartalet skulle uppgå till 72 miljoner kronor. Omsättningen väntades bli 1.129 miljoner kronor.

Axis räknar fortfarande med att den underliggande tillväxttakten i marknaden kommer att ligga kring 15 procent på kort sikt.

Det säger bolagets vd Ray Mauritsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Aktivitetsnivån i marknaden indikerar en tillväxt i storleksordningen 15 procent på kort sikt. Vi ser ingen ändring aktivitetsmässigt. Aktiviteten i april fortsätter att indikera en sådan tillväxttakt", säger han.

Under det första kvartalet uppgick Axis tillväxt till just 15 procent, i linje med de preliminära siffrorna bolaget gick ut med när det vinstvarnade.

"De 15 procenten stämmer väl överens med den underliggande tillväxten, men vi hade räknat med en väsentligt högre tillväxt än där vi landade", säger Ray Mauritsson.

Orsaken till varför samtliga av Axis regioner visade en svag försäljningsutveckling första kvartalet är svår att hitta, menar Ray Mauritsson.

"Aktivitetsmässigt finns det egentligen ingen förklaring i marknaden. Delvis är det nog stora projekt som har löpt ut. Sedan befinner vi oss i en marknad med tuff konkurrens, men det har vi gjort länge", säger han.

Han påpekar att Axis verksamhet kan vara ryckig mellan kvartalen och när en svaghet i försäljningen i samtliga regioner sammanfaller under ett kvartal påverkar det resultatet kraftigt.

Under fjärde kvartalet påverkades tillväxten i regionen Americas av lägre lagernivåer hos vissa distributörer.

"Kanske fanns det en viss förväntan in i första kvartalet att lagernivåerna skulle byggas upp igen. Det har inte hänt, distributörerna ligger fortfarande med låga lager", säger Ray Mauritsson.

Samtidigt som försäljningen var lägre under kvartalet expanderade Axis snabbt under första kvartalet, vilket alla kanske inte hade räknat med enligt Ray Mauritsson. Under kvartalet ökade antalet medarbetare med 81 personer och rörelseomkostnaderna, som till stor del utgörs av anställda, ökade med 20 procent.

"I fjol försökte vi anpassa rekryteringen eller dra ned den i nivå med försäljningsutvecklingen. Första kvartalet hade vi en högre expansionstakt och det får vi adressera, men vi kommer att fortsätta att ha en hög rekrytering", säger Ray Mauritsson och tillägger att Axis dock inte vill att kostnaderna ska växa snabbare än försäljningen ökar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -