Våg av affärer inom läkemedel

Läkemedel Det rör på sig i läkemedelsbranschen. Budrykten surrar kring Astrazeneca, Novartis köper cancerverksamheten av Glaxo och så har ett bud på Botox presenterats.

Svensk-brittisk-amerikanska Astrazenecas aktie steg drygt 7 procent på tisdagen efter uppgifter i internationell press om om att amerikanska Pfizer sonderat terrängen för ett bud på motsvarande 665 miljarder kronor.

Schweiziska Novartis meddelade under morgonen att det gör en strategisk rockad. För köper koncernen Glaxos cancerverksamhet för 16 miljarder dollar. Samtidigt bildas ett samriskbolag med Glaxo på området receptfria läkemedel. Den kombinerade OTC-verksamheten väntas omsätta cirka 10 miljarder dollar och får Glaxo som dominerande ägare.

Därutöver säljer Novartis verksamheten inom djurläkemedel till Eli Lilly för 5,4 miljarder dollar och vaccinverksamheten, exklusive influensa, till Glaxo för 7,1 miljarder dollar plus royalties. Av betalningen erläggs 5,25 miljarder direkt medan resterande knyts till milstolpar.

Influensavaccinen ligger dock på säljlistan och Novartis söker en köpare.

Slutligen meddelades vid lunchtid att kanadensiska Valeant lägger bud på amerikanska Allergan, mest känt för sin produkt Botox.

Botox är ett preparat som ofta används som skönhetsprodukt för att minska förekomsten av rynkor, och som bygger på nervgiftet botulin.

För svenska investerare är Valeant även känt för försäljningen av en europeiska verksamheter till Meda 2008. Därefter har det förekommit spekulationer om att Valeant skulle vara intresserat av att köpa Meda.

För två veckor sedan nådde Meda en överenskommelse med Valeant om att avsluta bolagens samriskbolagssamarbete i Kanada, Mexiko och Australien under innevarande kvartal. Dagarna dessförinnan steg Meda kraftigt på uppgifterna om att det hade fått ett indikativt fusionsförslag från amerianska Mylan, ett bud som avvisades.

Efter lunch på tisdagen hade Astrazenecas aktie stigit drygt 7 procent medan Medas aktie handlades 2 procent högre jämfört med skärtorsdagens stängningskurs.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -