Turkiet i toppen

Världens fonder De som gick mot strömmen och vågade sig på riskfyllda placeringar för en månad sedan har blivit riktligt belönade. Tillväxtmarknaderna har tagit revansch.

Det gamla talesättet att man ska köpa när det flyter blod på gatorna har ännu en gång visat sig vara en vinnande strategi. För drygt en månad sedan invaderade Ryssland Krimhalvön. Vissa hävdade att världen inte har de varit så osäker sedan andra världskriget.

De flesta investerarna drog öronen åt sig och sålde sådant som de ansåg riskfyllt. Börser världen över föll kraftigt, mest stryk tog tillväxtmarknadsfonder i allmänhet och Rysslandsfonder i synnerhet. För ganska precis en månad sedan vände världens börser upp och har sedan dess stigit rejält.

De som då vågade gå mot strömmen har blivit rejält belönade. Den senaste månaden har breda globala aktiefonder stigit med cirka 3,5 procent. Lika bra har Sverigefonderna presterat. Breda Europafonderna har gått lite bättre, 4 procent medan USA fonderna bara har stigit med cirka 1,5 procent.

Månadens raketfonder hittar vi på högriskmarknader. Bästa av allt har Turkietfonderna gått, som grupp har de stigit med 25 procent sedan i mitten av mars. Listan toppas av HSBC GIF Turkey Equity A med en uppgång på nästan 28 procent.

De tidigare utbombade Latinamerikafonderna har fått ett rejält uppsving och har stigit med 18 procent i genomsnitt. Den goda avkastningen beror främst på att Brasilien har gått oerhört starkt den senaste månaden. Brasilienfonderna har stigit med 20 procent som grupp.

Världskrisens epicenter, Ryssland, har också gjort modiga fondsparare glada genom att stiga med 13 procent. Det är lite bättre än de breda Östeuropafonderna som har stigit med 12 procent som grupp.

Indien och Kina, de två andra länderna i Bric-konceptet har inte gått lika starkt, men betydligt bättre än världsindex. Indienfonderna har stigit med 9 procent och Kinafonderna med 6 procent. Det betyder också att Bric-fonderna har haft en bra månad, plus 11 procent i genomsnitt. Det är nästan lika mycket som breda globala tillväxtmarknadsfonder har presterat, 10 procent.

Men det finns också förlorare, även om drygt 90 procent av alla fonder på den svenska marknaden har stigit den senaste månaden, i genomsnitt med knappt 4 procent. De finns inte några direkta förlorarkategorier utan månadens jordfräsar är med fondspecifikt än kategorispecifikt.

Månadens sämsta fond är Franklin Biotechnology Disc A Acc $ har tappat knappt 16 procent. Den näst sämsta fonden är Carnegie Global Healthcare som har gjort sina andelsägare drygt 12 procent fattigare sedan i mitten av mars.

En rad amerikanska småbolag och it-bolag har också åkt utför den senaste månaden. Det visar sig inte minst genom utvecklingen för JPM US Technology A (dist)-USD och JPM US Small Cap Growth A (dist)-USD som har backat 8-9 procent. På listan över jordfräsar hittar vi också en guldfond, Invesco Gold & Precious Metals som har gått ned med drygt 8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -