Cassandra Oil fyller på kassan

Nyemission Cassandra Oil har beslutat att genomföra en riktad emission om totalt 60 miljoner kronor.

Cassandra Oil, som tillverkar utrustning för att utvinna olja ur bland annat bildäck, har beslutat att genomföra en riktad nyemission om nästan 38 miljoner kronor och en företrädesemission om drygt 22 miljoner kronor, totalt alltså 60 miljoner.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Båda nyemissionerna, som sammantaget omfattar runt 2,14 miljoner aktier genomförs till emissionskursen 28 kronor.

I den riktade emissionen erhåller tecknarna två teckningsoptioner för varje tecknad aktie.

Nyemissionen sker för att finansiera etableringen av Cassandra Oils första processanläggning i Irak och fortsatt expansion i Irak-projektet samt för att ge Cassandra Oil möjlighet att öka sin ägarandel i projektet, skriver bolaget vidare.

Cassandra Oils finansiella samriskpartner avseende etableringen i Irak har ännu inte betalat ut avtalad del av lånefinansieringen till samriskbolaget. De föreliggande nyemissionerna genomförs för att stärka Cassandra Oils finansiella ställning och ge Cassandra Oil möjlighet att inleda etableringen i Irak i egen regi med potential att öka ägarandelen i projektet, framgår det av pressmeddelandet.

Cassandra Oils affärsmodell har baserats på att finansieringen vid bolagets bildande skulle finansiera bolagets uppstartsfas och tillverkning och testkörning av den första processanläggningen. Industrialiseringsfasen, som bolaget nu står inför, skulle finansieras av partners i olika samriskbolaget. Denna modell ger fördelar i form av mindre utspädning i moderbolaget, men innebär samtidigt att Cassandra Oil måste avstå från förhållandevis stora ägarandelar i projekten, skriver bolaget.

De föreliggande nyemissionerna innebär att Cassandra Oil har möjlighet att behålla en större ägarandel i Irak-projektet i utbyte mot en mindre utspädning i moderbolaget. Om Irak-projektet blir framgångsrikt kommer detta återspeglas markant i moderbolagets resultat per aktie. För den fortsatta expansionen kommer Cassandra Oil behöva samarbeten med framför allt industriellt inriktade partners och Cassandra Oil kommer även fortsättningsvis söka sådana samarbeten, enligt pressmeddelandet.

Den riktade emissionen om runt 1,35 miljoner aktier tecknas av en grupp investerare i vilken ingår nya investerare, befintliga aktieägare, leverantörer samt Cassandra Oils styrelseledamöter, vd, anställda och konsulter. Den lånefacilitet som bolagets grundare Anders Olsson tillhandahållit genom sitt nätverk är för närvarande utnyttjad till ett belopp om 7,5 miljoner, vilket belopp omvandlas till aktier i nyemissionen. Därutöver har några av Cassandra Oils närmaste leverantörer accepterat att omvandla ca 4,7 miljoner kronor i fakturafordringar till aktier.

Företrädesemissionen kommer att avse högst knappt 0,8 miljoner aktier. För 100 befintliga aktier ges rätt att teckna 3 nya aktier. De aktier som ges ut i den riktade nyemissionen äger inte rätt att delta i företrädesemissionen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -