Alcoa över förväntan

Kvartalsrapport Alcoa steg i den amerikanska efterhandeln efter att aluminiumbolagets rapport visat ett resultat som justerat för engångskostnader var bättre än väntat.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa redovisar ett justerat resultat per aktie på 0:09 dollar för det första kvartalet 2014 (0:04).

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:05 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Försäljningen var 5,5 miljarder dollar (5,6). Väntat här var en försäljning på 5,6 miljarder dollar, enligt Bloombergs

Försäljningen, som låg i linje med snittprognosen, fick draghjälp av bolagets division för valsade produkter som i sin tur gynnades av god efterfrågan från personbilssegmentet.

Alcoa tror fortfarande att den amerikanska personbilsmarknaden kommer att öka med 4-5 procent under 2014. Samtidigt justeras utsikterna för Europamarknaden upp till en tillväxt i häradet 0-4 procent i år, från tidigare -1 till +3 procent. Den kinesiska personbilsmarknaden väntas växa med 6-10 procent, upprepade Alcoa.

"Möjligheterna inom personbilar är enorma", sade bolagets vd Klaus Kleinfeld till Bloomberg News.

På resultatpresentationen sade han att bolagets försäljning av tunnplåtsprodukter till bilindustrin kommer att öka från 330 miljoner dollar till 1,3 miljarder dollar 2018, tack vare tillverkarnas jakt på lättviktskonstruktioner.

Tongångarna vad gäller tunga lastbilar och trailers var också optimistiska. Alcoa tror att den nordamerikanska lastbilsproduktionen kommer att stiga med 5-9 procent under 2014, upp från tidigare bedömning 1-5 procent. Här hänvisade Klaus Kleinfeld till den starka orderingången i lastbilsbranschen under avslutningen av 2013 och under första kvartalet i år. Även Alcoas bedömning för den europeiska lastbilsmarknaden justerades upp.

Alcoa stod samtidigt fast vid prognosen om att den globala aluminiumefterfrågan kommer att öka med 7 procent under 2014.

Alcoa handlades upp 2-3 procent i efterhandeln. Bolaget justerade vinst per aktie uppgick till 0:09 dollar per aktie, att ställa mot analytikernas snittförväntningar om 0:05 dollar, enligt Bloombergs sammanställning. Inklusive engångskostnader låg resultat på -0:16 dollar per aktie.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -