Pinsamt av Skagen

Fondkommentar I en egenproducerad PR-text slår sig Skagen för bröstet och skriver att Kon-Tiki har fem stjärnor. Det är fel, senast Skagen Kon-Tiki hade högsta betyg var för två år sedan.

Trots att Placera har påpekat informationsmissen har bolaget inte ändrat texten.

Skagen Kon-Tiki har utnämnts av Morningstar till "till årets bästa fondförvaltare i Europa i kategorin globala aktier".  Skagen blev väldigt entusiastiska över utmärkelsen och gick ut med ett pressmeddelande i hopp om att media skulle ta upp det.

I pressmeddelandet ville de framhäva fondens förträfflighet.

"Skagen Kon-Tiki har sedan tidigare ratingen fem stjärnor hos Morningstar, baserat på avkastningen de senaste tre åren där varje fonds avkastning och risk jämförs med andra fonders. Dessutom vägs avgifterna in i betygsättningen. Fem stjärnor ges till den grupp förvaltare vars prestationer tillhör den bästa tiondelen i sin kategori", kunde vi läsa.

Placera som följer alla fonder på den svenska marknaden kände inte igen fondens påstådda förträfflighet de senaste tre åren.

Avkastningsmässigt har Skagen Kon-Tiki stått och stampat och har stigit med knappt 1 procent. Det är visserligen bättre än snittet av globala tillväxtmarknadsfonder som har fallit med 4 procent, men långt ifrån de tio bästa procenten. Risken har också varit högre än genomsnittet.

Sådana siffror brukar sällan ge högsta betyg, och mycket riktigt Skagen Kon-Tiki har inte högsta betyg (fem stjärnor) utan det näst bästa (fyra stjärnor). När Placera tittade tillbaka historiskt visar det sig att det var två år sedan som Skagen Kon-Tiki hade högsta betyg baserat på tre års historik. Faktum är att det var så länge sedan som mars 2012.

När Placera påtalade felet för kommunikationschefen Jonas Eriksson på misstaget förra veckan sade han att det "tryckfelsnisse har smugit sig in. Det ska vi ändra."

Sedan dess har inget hänt. Nu får vi se hur lång tid det tar innan Skagen ändrar på sin hemsida.

Det gick fort att ändra sig när väl Placera hade påpekat felet. Ovanstående artkel publicerades klockan 12.24 på måndagen. Klockan 13.12 meddelade Skagen Fonder att den felaktiga uppgiften hade ändrats på hemsidan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -