Millicom har mer att ge

Aktieanalys Millicom har länge haft hög tillväxt men också en fallande lönsamhet. Nu ser marginalerna ut att stabiliseras och då kommer vinsterna att ta fart.

Telekomoperatören Millicom är inte lika känd i Sverige som sina mer namnkunniga branschkollegor som Teliasonera och Tele2, och det är synd, i alla fall för dem som söker en spännande aktie i sektorn. För det är en telekomoperatör med något för branschen så ovanligt som hög tillväxt.

Millicom är verksamt i Central- och Sydamerika samt Afrika med tonvikt på de två förra som utgör knappt 80 procent av intäkterna. Intäkter från mobilverksamhet är ryggraden i verksamheten och utgör drygt 80 procent av intäkterna, följt av kabel- och digitala media.

Bolaget har också relativt nyligen gått in i diverse onlineverksamheter samt mobilbaserade finansiella lösningar, två områden med hög tillväxt och stor potential. De utgör i dagsläget blott 3 procent av verksamheten men med den höga tillväxten kommer de inom några år att utgöra en signifikant del av omsättningen.

Millicom växer fort. Sedan 2009 har den genomsnittliga omsättningstillväxten varit drygt 11 procent på årsbasis, och ser man till marknadens genomsnittsprognoser väntas tillväxten de närmaste åren överstiga 20 procent på årsbasis.

Nyckeln till den höga tillväxttakten är bolagets exponering mot snabbväxande marknader med låg penetration av mobila tjänster samt i viss mån även lanseringen av nya tjänster. Den höga tillväxten har dock ett pris. Millicom måste investera kraftigt i nya nät och andra infrastruktursatsningar och investeringarna som andel av omsättningen ligger över 20 procent vilket kan jämföras med traditionella operatörer som ligger närmare 12-13 procent.

Vidare har bolaget historiskt haft en mycket hög omsättning i kundbasen, kallat churn, vilket innebär att bolaget måste ha ett ännu högre nykundsintag för att bibehålla tillväxten och det betyder höga kostnader för nykundsintag i form av marknadsföring med mera.

Trots det har Millicom haft en mycket fin lönsamhet med en rörelsemarginal före avskrivningar över 40 procent. Fram till 2012 vill säga. Då fick bolaget problem med tillväxten och därefter började även lönsamheten erodera, vilket fick aktien på fall och kursen gick från en högstanivå kring 770 kronor ned till 470 kronor i juni i fjol.

Problemen skapade också en oro från investerarhåll men nu verkar bolaget åter ha fått ordning på skutan. I bokslutet för 2013 presenterade bolaget oväntat starka resultat med en rörelsemarginal på 39,2 procent för helåret och vad mer är så väntas tillväxttakten öka och bolaget räknar med en tillväxt som överstiger 15 procent för helåret.

Med hänsyn till att marknaden har varit lite skeptisk mot Millicomaktien så finns det nu en chans för att synen åter svänger till bolagets favör. Till detta kommer en onlinesatsning som under 2014 kan ta fart rejält och det kan också bidra till att synen på aktien blir mer positiv.

Sedan i somras har aktien återhämtat en stor del av det tidigare raset och handlas nu kring 670 kronor. Enligt konsensusprognoserna för 2014 och 2015 väntas bolaget tjäna 29 respektive 37 kronor per aktie.

Till ovannämnda aktiekurs motsvarar det ett p/e tal på 23 respektive 18 för innevarande år och nästa. Det är högt, men om man ser hur rörelsen (marknadsvärde plus nettoskuld) värderas i förhållande till rörelseresultatet så är inte premien lika stor och bolaget värderas då i linje med exempelvis Tele2 med en nivå på 14 gånger rörelsevinsten för innevarande år och 11 gånger nästa års förväntade rörelseresultat.

Rörelserisken är relativt hög med exponeringen mot tillväxtmarknader där den makroekonomiska situationen är bräcklig, men det kompenseras i viss mån av en låg finansiell risk.

Millicoms balansräkning är solid med en nettoskuld som motsvarar knappt 1,4 gånger rörelseresultatet före avskrivningar vilket är klart hanterligt för denna typ av bolag. Med en tillväxt som tar fart ser aktien intressant ut trots den relativt höga värderingen och rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Millicom Int. Cellular SDB Köp 659,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -