Strategiskt rätt av Elanders

Aktieanalys Elanders fortsätter sin omvandling till ett modern aktör inom digitala och webbaserade lösningar. Det senaste köpet i Singapore är strategiskt helt korrekt och vi höjer rådet till köp.

Det gamla tryckeriet Elanders har efter finanskrisen vidtagit omfattande åtgärder för att byta inriktning från traditionellt tryck till moderna tryckeritjänster och webbaserade lösningar. Under stora delar av 1990- och 2000-talet var Elanders en höglönsam aktör inom tryckeribranschen med rörelsemarginaler på över 10 procent och med god tillväxt.

Men i samband med finanskrisen accelererade övergången från tryckta till digitala produkter och Elanders tillväxt fick sig en strukturell motgång när kärnprodukter som bruksanvisningar, manualer och årsredovisningar ratades till förmån för läsplattor etc.

Den stigande efterfrågan för webbaserade lösningar och innovativa förpackningar matchade på den tiden inte riktigt Elanders kärnverksamhet.

Omställningen blev kostsam för koncernen som gjorde ackumulerade förluster på 185 miljoner kronor efter skatt mellan 2008-2010. Aktien blev snabbt ratad av investerarna och rasade kraftigt från 220 kronor till som lägst cirka 20 kronor under finanskrisen. Idag noteras aktien runt 36,5 kronor men Elanders är ett betydligt modernare bolag som erbjuder en rad nya tjänster som ligger rätt i tiden.

Både 2011 och 2012 slutade med hyggliga vinster och rörelsemarginaler på drygt 6 procent och även 2014 ser ut att bli ett bra år för koncernen som alltjämt har finansmannen Carl Bennet som huvudägare.

Drygt en vecka in på året meddelade Elanders att man ämnar förvärva Singaporebaserade Mentor Media, verksamma inom framförallt kundanpassade förpackningar, vilket resulterade i en kraftig kursuppgång på 20 procent.

Det är ett stort förvärv som i ett slag kommer lyfta omsättningen med 60 procent från 2 till 3,5 miljarder. Antalet medarbetare nästintill dubblas från 1900 till 3600 och nya Elanders kommer att hämta in 40 procent av omsättningen från Asien, från att tidigare haft en blygsam position i denna snabbväxande region.

Mentor Media har en rörelsemarginal på strax över 5 procent och köpeskillingen är 312 miljoner kronor på skuldfri basis. Köpet finansieras av delvis nya lån men även av en företrädesemission på 125 miljoner som garanteras fullt ut av Carl Bennet.

Allt sammantaget kan vi konstatera att förvärvet är mycket positivt för Elanders. Det minskar dels exponeringen mot traditionellt tryck, ökar exponeringen mot Asien kraftfullt och ger koncernen en betydligt bredare plattform att stå på. Elanders tar ett kliv uppåt i värdekedjan gentemot kund med tryck som en delkomponent i en helhetslösning, i synnerhet inom förpackningar.

Det öppnar upp för nya möjligheter att parera prispressen inom den traditionella delen av koncernen. Vidare finns det stora geografiska och kundmässiga synergier och redan i år väntas förvärvet bidra till ett rejält resultatlyft. Elanders kommer efter förvärvet att utgöras till omkring 45 procent av området Print & Packaging (traditionellt tryckeri), följt av nyskapade Supply Chain (40 procent) och E-Commerce (15).

Inom e-handelsområdet utvecklar Elanders bland annat specialutformade webbplatser där kunderna kan göra sina egna beställningar och i vissa fall få överblick över hela produktionsprocessen.

Kunden kan på ett enkelt sätt göra fotoböcker, kalendrar och annat tryckt material. Ledningen, med vd Magnus Nilsson i spetsen, hade tidigare ett mål om att de nya affärsområdena ska stå för minst 60 procent av omsättningen innan 2017 och efter förvärvet ligger man väldigt nära den siffran.

Den senaste niomånadersrapporten för 2013 intygar redan att koncernen är på rätt väg även utan köpet i  ingapore. Elanders kunde nå sitt bästa rörelseresultat i det tredje kvartalet sedan 2007 trots en fortsatt svag orderingång från tillverkningsindustrin.

De åtgärder som vidtagits och de förvärv som bolaget genomförde tidigare inom webbaserade lösningar kommer att leda till en markant förbättring av rörelsemarginalen under 2013 jämfört med tidigare år.

I år väntas dessutom mer synergier mellan koncernens två fotoproduktsföretag, fotokasten och myphotobook. Det sistnämnda förvärvades under tredje kvartalet 2013 och konsoliderades från 20 september.

Med Carl Bennet som huvudägare finns det en del muskler till att fortsätta expandera inom digitala medier, även om skuldsättningen är hög. Innan förvärvet låg nettoskulden på 824 miljoner kronor. Adderar vi till de 190 miljoner som ska finansieras av nya lån landar nettoskulden i runda slängar på 1 010 miljoner.  Börsvärdet är samtidigt 660 miljoner kronor.

Vår bedömning är att Elanders klarar av att nå en rörelsevinst på cirka 140 miljoner kronor under 2013 och att Mentor Media bidrar till ytterligare 65 miljoner kronor givet en marginal på cirka 5 procent. Med lite samordningsvinster kan 2014 års rörelsevinst uppgå till 200-210 miljoner kronor för den nya koncernen vilket implicit ger ett skuldjusterat värde på 8,6 gånger rörelsevinsten för hela koncernen.

De exakta villkoren i företrädesemissionen kommer att presenteras inom kort, men värderingen ser attraktiv ut om allt klaffar med förvärvet. Särskilt nu när tillväxtutsikterna förbättras via en större exponering mot Asien och nya moderna tjänster.

Vi höjer därför rådet till köp.

Den här analysen publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 4 den 20 januari. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elanders B Köp 48,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -