Köpvärda fonder i juli – så gick det

Utvärdering Börsoron återvände i mitten av sommaren förra året. Det var svagare siffror från Kina och oro för den amerikanska centralbanken som bidrog till lägre riskvilja bland investerarna. Men för Placeras köpvärda fonder gick det bra.

När Placera satte samman listan över köpvärda fonder inför juli var riskviljan betydligt lägre än under våren. Svagare siffror från Kina, oro för hur den amerikanska centralbanken skulle agera med sina stödköp av obligationer och minskade tillväxtantaganden om bolagens vinster var några faktorer som bidrog till lägre riskvilja bland investerarna under sommaren.

Världsindex hade tappat cirka 5 procent under juni, och i Japan dök börsen 7 procent på en dag. Men det visade sig vara falskt larm. Sedan dess har börserna återhämtat sig starkt, framför allt i den gamla världen. Trögare har det gått för tillväxtmarknaderna i allmänhet och Latinamerika i synnerhet.

Det har också gått bra för våra rekommenderade fonder. Nio av tio har stigit i värde och sex av tio har slagit sina kategoriindex.

Bortser vi från vår Latinamerikafond som har backat med drygt 10 procent, har det gått bäst för våra högriskfonder i absoluta tal. I genomsnitt har de stigit med 13 procent. Starkast har Atlant Sharp utvecklats, +17,5 procent, vilket är bättre än snittet av svenska aktiefonder som steg med knappt 16 procent.

Även Didner & Gerge Aktiefond Sverige fortsätter att prestera bra. Det senaste halvåret har fonden stigit med nästan 14 procent. Vårt "lågriskaltiernativ" bland högriskfonderna, Seligson Global Top 25 Pharma, har också bidragit starkt till den goda utvecklingen. Fonden har stigit med drygt 10 procent på ett halvår.

Våra medelriskfonder har gått bra i både absoluta och relativa tal. Danske Invest Horisont Försiktig har stigit med nästan 5,5 procent, vilket är bättre än kategorisnittet som ligger på plus 3,5 procent. Ännu bättre har det gått för AMF Balansfond som har stigit med nästan 9,5 procent. Även det är klart bättre än kategorisnittets avkastning som uppgår till drygt 7,5 procent.

Lågriskfonderna fortsätter också att leverera stadig avkastning, enligt skolboken. Medan gruppen svenska korta räntefonder har stigit med knappt 1 procent har Skagen Krona gått upp med 1,1 procent, Spiltan Räntefond Sverige med knappt 2 procent.

Vår lågriskfavorit, Atlant Stability, gör ingen besviken. De senaste sex månaderna har fonden stigit med nästan 2,5 procent.

  Avk.% 6 mån Avk.% Kategori-snitt
Allianz Europe Equity Growth A EUR 10,3 13,1
Handelsbanken Brasilienfond -10,6 -6,3
Didner & Gerge Aktiefond Sverige 13,9 15,9
Atlant Sharp 17,6 15,9
Seligson Global Top 25 Pharma 10,1 11,2
Danske Invest Horisont Försiktig 5,4 3,6
AMF Balansfond 9,3 7,7
SKAGEN Krona 1,1 0,8
Spiltan Räntefond Sverige 1,8 0,8
Atlant Stability 2,3 0,8
Källa: Morningstar tom 131231    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -