Semcon stuvar om och vinstvarnar

Semcon (Uppdaterad) Strukturkostnader för 10 miljoner kronor belastar teknikkonsulten Semcons fjärde kvartal och vd Markus Granlund flaggar för att vinstförväntningarna är för höga. Aktien backar på beskedet.

Semcon varnar för ett sämre resultat i det fjärde kvartalet än förväntat i marknaden, utan att specificera i vilken storleksordning missen uppgår till. 

Bakgrunden är att affärsområdet Automotive R&D drabbats av projektförseningar, gjort reserveringar i projekt samt haft ett relativt svagt resultat under kvartalet. Till det kommer de strukturkostnader bolaget tar för en omorganisation.

Semcon inför en ny marknadsanpassad organisation inom området ingenjörstjänster från och med den 1 januari 2014.

Till följd av införandet av den marknadsanpassade organisation kommer strukturkostnader att belasta det fjärde kvartalet om cirka 10 miljoner kronor, skriver Semcon i ett pressmeddelande.

"Man ska vara medveten om att vi har en stor andel projektaffärer, vilket gör det svårare att prognostisera våra vinster. De här förseningarna gör att intäkterna i en del projekt förskjuts framåt i tid. Vi ger nu en indikation till marknaden att vi kommer att ha ett sämre fjärde kvartal än vad analytikerna väntat sig", säger Markus Granlund.

Utöver strukturkostnaderna belastas och fjärde kvartalet med en nedskrivning i ett större projekt på 5 miljoner kronor. Dessutom har affärsområdet Automotive R&D haft ett relativt svagt resultat under det fjärde kvartalet framför allt beroende på projektförseningar, anger bolaget.

Omorganisationen beräknas ge en årlig besparing på 6 miljoner kronor från nästa år.

Efterfrågan förväntas också successivt förbättras och Semcon ser positivt på utvecklingen för 2014.

"Vi ser att indikatorer pekar på att 2014 kommer att bli ett bättre år än 2013. Vi ser en successiv förbättring framför oss, men frågan är hur snabb vändningen kommer att vara", säger Markus Granlund.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -