Hög risk i Africa Oil

Aktieanalys Efter en nyligen genomförd nyemission på 2,8 Mdr kr kan Africa Oil öka takten i sitt prospekteringsarbete. Ledningen är optimistisk, med risken i verksamheten är hög.

Oljebolag har en speciell dragningskraft på många placerare. Det gäller inte minst prospekteringsbolag vars affärsidé är att hitta nya fyndigheter. Eftersom dessa bolag saknar kassaflöden från egen oljeutvinning är de ständigt beroende av kapitaltillskott från externa finansiärer, såvida de inte lyckas sälja delar av sina licenser till andra företag som får vara med och dela på eventuella framtida vinster.

Africa Oil har gått båda vägarna genom att släppa in Tullow Oil som delägare och genom riktade nyemissioner till kapitalstarka investerare. Den senaste nyemissionen som genomfördes häromveckan drog in hela 2,8 Mdr kr, vilket täcker bolagets kostnader för ett utökat prospekteringsprogram fram t o m första halvåret 2015.

Utfallet av emissionen visar att det finns många som tror på Africa Oils möjligheter att hitta olja i östra Afrika. Företagsledningen är av förklarliga skäl full av optimism - konstigt vore det annars - men många ser också familjen Lundin och partnerbolaget Tullow som garanter för att optimismen är väl underbyggd. Flera Lundinbolag har historiskt visat sig var skickliga när det gällt oljeprospektering och det var Tullow, som genom sitt jättefynd i Uganda, satte Östafrika på oljekartan.

Africa Oils licenser i Kenya och Etiopien ligger i ett område som till ytan är större än Nordsjön och som har samma geologiska underlag som i grannländerna där det redan hittats stora mängder olja. För en lekman förefaller således utgångsläget för Africa Oil att vara mycket gott. Aktien har tidigare gått som en raket på börsen för att i år konsolideras i ett brett intervall mellan 35 och 55 kr i avvaktan på att finansieringsfrågan skulle lösas.

Med nyemission på plats finns det nu inget hinder för en fortsatt kursuppgång, förutsatt att bolaget kan leverera nya oljefynd. Företagsledningen är som sagt mycket optimistisk och efter det senaste fyndet i Kenya i slutet av september talade VD Keith Hill om ytterligare oljefynd inom en omedelbar framtid.

Helt klart är Africa Oil på väg att öka takten i sin prospekteringsverksamhet. I höst kommer sex borriggar att vara i drift och under nästa år räknar bolaget med att kunna borra 15-20 brunnar i områden där utsikterna bedöms vara lovande. Bolaget bör därmed ha goda chanser att göra nya oljefynd, vilket behövs för att kursen skall gå vidare.

För två månader sedan justerade bolaget kraftigt upp prognosen för sina betingade resurser till 368 miljoner fat, ett mått på hur mycket olja som möjligen kan visa sig vara värd att utvinna i framtiden. Det handlar således inte om konkreta reserver, vilket kan vara värt att hålla i minnet när bolagets framtid skall bedömas.

Faktisk oljeutvinning kan enligt bolaget inte bli aktuell förrän om 4-5 år, men det spelar mindre roll för aktiens värdering eftersom prospekteringsbolag ofta tas över av mer kapitalstarka aktörer innan det är dags att gå över i en producerande fas. Mot den bakgrunden skall man nog i första hand se Africa Oil som en uppköpskandidat.

Det finns dock uppenbara risker i Africa Oil som är viktiga att beakta.

För det första skall man vara medveten om att företagsledningen, precis som i de flesta andra förhoppningsbolag, har ett intresse av att hålla kursen uppe genom optimistiska uttalanden.

För det andra är det en tydlig varningssignal att Africa Oils aktie är primärnoterad på Torontobörsen och sekundärnoterad på First North där bolaget har ett börsvärde på närmare 15 Mdr kr. Att äga aktier i företag med hemvist utomlands innebär alltid ett handikapp, inte minst informationsmässigt.

För det tredje är värdet på Africa Oil oklart. Det är möjligt att det går att schablonmässigt räkna hem kursen utifrån bolagets nu kända tillgångar, men helt komfortabelt känns det inte. I dagsläget spretar bedömningarna åt olika håll - vissa anser att aktien är värd 112 kr, medan andra tycker att 73 kr är ett mer rättvisande pris.

För det fjärde är den politiska risken i östra Afrika betydande, vilket kan leda till obehagliga överraskningar i framtiden.

Vi ser Africa Oil som ett spännande bolag, men kursen styrs av nyhetsflödet och risken i aktien är hög. Eventuella insatser bör anpassas därefter. Rekommendationen blir därför neutral.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan i nummer 44 den 28 oktober. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Africa Oil Corp. Neutral 57,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -