Rätt läge för SEB

Aktieanalys SEB har starkast position av bankerna på kapitalmarknaderna. När dessa varit svaga är det en belastning, men nu verkar det som om vindarna har vänt. 

Bankerna har lite olika profil sinsemellan med till exempel Handelsbanken som, åtminstone imagemässigt, en lite försiktig och tålmodigt gnetande bank med hög effektivitet. SEB å andra sidan upplevs kanske mer flamboyant med hög exponering mot kapitalmarknaderna.

Men Wall Street i all ära, under ett antal kvartal har lugna gatan varit vinnare då bolån varit starkare drivkraft än företagsfinansiering. Av tredje kvartalet att döma förefaller det dock som om vindarna vänt. Om de sedan består är en annan fråga, men SEB:s siffror för tredje kvartalet var bra. Rörelseresultatet på 4 618 Mkr slog förväntningarna med 10 procent. Räntenettot var något bättre än väntat och den stora överraskningen var framför allt ett starkt provisionsnetto.

Det har nog funnits en hel del tveksamheter kring styrkan i kapitalmarknaderna liksom för företagens kreditefterfrågan. Men detta kvartal gick det bankens väg, bland annat med hjälp av ett fåtal större transaktioner och om den goda utvecklingen står sig bådar det gott för SEB.

Något som är, eller kanske ska man säga har varit, en svaghet med SEB är att banken har lägst andel intäkter från räntenettot i relation till totala intäkter av de fyra storbankerna. Denna andel väntas landa för helåret runt 46 procent. Vidare har banken sämst kostnads/intäktsrelation (K/I-tal) av desamma. Med den lite mer cykliska profil som SEB har får man en lite annorlunda kostnadsstruktur.

De verksamheter som har med kapitalmarknaderna att göra tenderar att dra högre kostnader än exempelvis lokalkontor och bankens  K/I tal ligger kring 53-54 att jämföra med de övriga som ligger mellan 44-48. Med en bra hävstång i verksamheten så är inte de höga kostnaderna så betungande i perioder av hög tillväxt men när det har varit låg aktivitet hos kunderna blir situationen en annan.

Då gäller det att vara effektiv och kunna gneta vilket inte har varit SEB:s paradgren historiskt. För en utomstående ser SEB mer ut som en intäktsorienterad bank än konkurrenterna. Med det sagt så har banken ambitionen att hålla kostnaderna nere, målet är att ligga under 22,5 miljarder i årstakt, att jämföra med fjolårets nivå på 23,6 miljarder och kostnaderna har sänkts,  hittills i år med 3 procent. 

Ser man till värderingen är det svårt att göra ett investeringsbeslut  enkom på grundval av nyckeltalen. Detta helt enkelt för att de är såpass homogena i banksektorn och det är sällan som värderingarna avviker kraftigt. Undantaget är väl i extrema tider, som exempelvis när Swedbank värderades till en bra bit under bokfört värde. Men oftast är det framför allt skillnader i operationell struktur som avgör hur intressant en bank är i ett givet läge.

Till en aktiekurs på 77 kronor värderas SEB till ett p/e-tal kring 11,7 för nästa års förväntade vinst. Värderingen i relation till bokfört värde ligger på 1,3 och avkastningen på eget kapital strax under 13 procent hittills i år. Det är inget som sticker ut så särdeles, så om man ska fokusera på mer "operationella" nyckeltal vad ska man då gå på?

Ja, att döma av rapporterna hittills så är det framför allt räntenettot som varit draglok för bankernas vinster och i utlåningen framstår hushållen som starkare än företagen. Men såväl Nordea som SEB har varit tämligen offensiva i sin syn på den ekonomiska utvecklingen framgent med signaler om ökad aktivitet hos företagen. Om man tror på det spåret så är SEB den bank som är bäst positionerad att dra nytta av framför allt en starkare företagsmarknad.

Detta verkar också delvis ligga i korten. Konsensusprognoserna för vinsten 2014 och 2015 är 6,6 respektive 7,0 kronor per aktie. Prognosen för 2014 bygger på en intäktstillväxt på 4 procent och en vinst per aktie som väntas öka med 6 procent. SEB är uppenbarligen välpositionerat om det blir en starkare ekonomiska utveckling, men det är givetvis fortfarande spekulativt, givet den stora osäkerheten som råder.

Men med en relativt låg värdering framstår risken på nedsidan som begränsad och det kan vara värt en chansning. Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SEB A Köp 76,95 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -