HIQ en favorit bland konsulterna

Aktieanalys  It-konsulten HIQ, med vd Lars Stugemo i spetsen fortsätter att leverera höga marginaler och hög utdelning. Vi ser att konsultmarknaden nu börjar återhämta sig och rekommenderar köp av aktien.

Till att börja med kan man konstatera att HIQ år efter år har levererat höga och stabila vinster i en i övrigt mycket volatil konsultbransch. Bolaget har drygt 1 300 anställda, varav cirka 1 150 personer är konsulter.

För innevarande år räknar marknaden med ett resultat, enligt SME Direkt, på 2,34 kronor per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 16,7. Motsvarande p/e-tal för år 2014 respektive år 2015 hamnar, enligt SME Direkt, på 13,8 respektive 12,1.

Värderingsmässigt hamnar HIQ därmed i mittfåran bland svenska IT-företag. En stinn kassa och en aktieägarvänlig inställning hos styrelsen innebär att vi kan räkna med att utdelningen kommer att vara fortsatt hög.

I våras delade företaget  ut 2,40 kronor per aktie, vilket innebar en direktavkastning på 7,1 procent. Vår bedömning är att företaget kommer att dela ut hela vinsten även de närmaste åren vilket, med SME-prognoserna som grund, ger en direktavkastning på 6, 7 respektive 8 procent för verksamhetsåren 2013-2015.

HIQ offentliggör inte den genomsnittliga debiteringen per timme eller debiteringsgrad. Om vi räknar med att en konsult i genomsnitt kostar 800 kronor per timme innebär detta, vid en arbetstid på 45 veckor per år påverkar en timmes förändring i debitering per vecka resultatet med drygt 40 miljoner kronor.

Utslaget per aktie motsvarar därmed en timmes debitering i veckan cirka 60 öre efter schablonskatt.

Vår uppfattning är att analytiker här missar styrkan i en förbättrad konjunktur för konsulter och därmed är allt för konservativa då det gäller resultatutvecklingen för åren 2014-2015.

Årets första två kvartal har varit lite lugnare än normalt. Trots detta uppvisade företaget en fullt godkänd lönsamhet. Under årets andra kvartal uppgick rörelseresultatet till 36,8 miljoner kronor, vilket var 2,5 miljoner högre än motsvarande period föregående år.

För det första halvåret sjönk däremot rörelseresultatet med 28,5 miljoner kronor till 71,1 miljoner kronor. Resultatet för årets andra kvartal indikerar med andra ord att efterfrågan har vänt upp för HIQ efter en svag inledning på året.

Bland de olika kundsegmenten är fortfarande Telekom störst. Under årets första sex månader svarade segmentet med 25 procent av faktureringen. Jämfört med det fjärde kvartalet 2012 minskade dock exponeringen med 3 procentenheter.

Det näst största kundsegmentet, Fordon, svarade för 20 procent av koncernens fakturering under årets första hälft.  Övriga kundsegment är Finans och försäkring, Myndigheter och verk, Försvar och säkerhet, Handel, Industri samt Medier, spel och underhållning.

Det sistnämnda kundsegmentet svarade för 7 procent av koncernens omsättning under årets första halvår. Vi ser detta segment som en given tillväxtmotor för företaget under de kommande åren.

Vi räknar dessutom med en uppsida i de prognoser som nu finns på marknaden. Konsulting är en bransch där i princip 100 procent av kostnaderna är fasta i forma av löner, lokaler etc. Detta ger självklart en stor känslighet då det gäller den så kallade debiteringsgraden, det vill säga hur stor andel av arbetstiden som en konsult kan fakturera.

Det som även imponerar i HIQ är en resultatstabilitet som vi ser i få andra konsultbolag. Under perioden 2005 till 2012 har resultatet pendlat mellan 150 till 186 miljoner kronor. Rörelsemarginalen har under samma period varierat mellan 20,6 till 13,1 procent.

Sammantaget anser vi att tiden konjunkturmässigt är rätt för en investering i HIQ. Det är naturligtvis inte självklart att de ekonomiska trendernagår som förväntat, men är man beredd att ta lite risk i en förväntad konjunkturförsättring är HiQ ett intressant val.

Vår bedömning är också att analytikerna är alltför njugga i sina prognoser för företaget de kommande åren. Detta i kombination med en hög och stabil direktavkastning gör att vi rekommenderar köp av aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 39,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -