Lucara hittar jättediamant

Lucara diamond  Diamantbolaget Lucara Diamond har hittat en jättediamant i Botswana. Enligt Lucaras vd, William Lamb, är diamanten av exeptionell kvalitet.

Diamantbolaget Lucara har hittat en jättediamant om 257 carat i sin Karowe-gruva i Botswana.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Diamanten kommer att säljas på auktion under det fjärde kvartalet i år, enligt bolaget.

Utöver fyndet av den stora diamanten höll bolaget sin sjätte auktion för i år gällande rådiamanter, där alla objekt såldes med mycket starka resultat enligt pressmeddelandet.

Auktionsförsäljningsresultatet kommer att inkluderas i det tredje kvartalets resultat som redovisas i början av november.

Den nya jättediamant som gruvbolaget Lucara Diamond hittade på tisdagen vid Karowegruvan i Botswana är inte bara den största i bolagets historia, utan kan också visa sig bli den värdefullaste.

"Den är inte helt rengjord och analyserad än, men vår initiala bedömning är att den är av exceptionell kvalitet", säger William Lamb, Lucaras vd, till Nyhetsbyrån Direkt.

Den nya diamanten, som är på 257 carat, slår alltså det tidigare största fyndet från mars 2013, då en sten på 239 carat utvanns. Den såldes under våren för 5,75 miljoner dollar, nästan 37 miljoner kronor.

"Den nya stenen är förmodligen av ännu högre kvalitet än den på 239 carat", säger William Lamb, som i dagsläget ändå inte vill spekulera i vad det senaste fyndet kan vara värt.

Den allra dyrbaraste sten som bolaget har sålt inbringade 6,4 miljoner dollar.

För Lucara, som i år har hållit två specialauktioner av stora och ovanliga diamanter, innebär tisdagens fynd att "stora och ovanliga" inte längre är så ovanliga. Hittills under 2013 har bolaget funnit 47 diamanter med en vikt över 50 carat. Av dessa var 14 större än 100 carat.

"Jag tror att det är svårt att hitta någon gruva som likt Karowe producerar en så konstant ström av stora kvalitetsstenar", säger Lucarachefen, som har all anledning att vara nöjd med hur september utvecklat sig för bolaget.

Månadens första försäljning slog förväntningarna och även tisdagens ordinarie auktion av drygt 80.000 carat gick bättre än väntat. Resultatet meddelas först i samband med kvartalsrapporten i november, men det går inte att ta miste på William Lambs humör.

"Alla poster såldes och det var en mycket stark prissättning för flertalet kategorier. Priserna översteg våra förväntningar", säger han.

Resultatet var inte självklart, då diamantmarknaden har varit skakig under hösten mot bakgrund av en fallande indisk rupie, fortsatt dålig efterfrågan på slipade diamanter och allt oginare banker. När Direkt nyligen talade med mäklaren som hanterar försäljningen var denne påtagligt försiktig i sin bedömning inför försäljningen.

Därtill kommer alltså det nya jättefyndet, som planeras att gå för klubban under det fjärde kvartalet i år.

Innebär det att det trots allt blir en tredje specialförsäljning i år?

"Den kommer inte att säljas tillsammans med det vanliga utbudet, så mycket är klart. Jag gissar att det blir ytterligare ett försäljningstillfälle i år", säger William Lamb.

Så ni har hittat fler stora stenar?

"Vi har gjort flera intressanta fynd", fortsätter Lucaras vd, utan att gå in på detaljer.

Därmed kommer Lucara att slå sin intäktsprognos om 118 miljoner dollar med råge. Redan före den senasteauktionen hade bolaget genererat 105 miljoner dollar i intäkter, viket innebär att prognosen i praktiken nu är uppnådd.

Ytterligare två ordinarie auktioner är planerade för året, en i slutet av oktober och en i mitten av december.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -