New Wave fortsatt köpvärd

Aktieanalys Motvinden består för New Wave både på hemmaplan och ute i Europa. Besparingarna ger dock önskad effekt och bolaget har visat förr att det går starkt ut ur svackorna.

New Wave har det fortsatt tufft på de flesta marknader. Vd Torsten Jansson konstaterar i torsdagens halvårsrapport att efterfrågan i Europa och Sverige inte har förbättrats under första halvåret, snarare försämrats något.

Några tecken på att det ska vända inom kort ser han inte och han räknar med att läget kommer att vara fortsatt tufft åtminstone under det tredje kvartalet, möjligen hela året ut.

För att möta den sämre efterfrågan har New Wave under våren hållit varulagret lite lägre än vanligt. När så bolaget fick problem med leveranser av basplagg från Bangladesh stod man plötsligt med allt för lågt lager av främst t-shirts och pikétröjor vilket kostat försäljning under andra kvartalet. Torsten Jansson uppskattar bortfallet till så mycket som fem procent.

New Wave binder mycket kapital i sitt varulager och med den höga skuldsättning som bolaget som regel har är ett minskat lager ett snabbt sätt att bättra på kassaflödet och på så sätt få ned skuldsättningen i sämre tider. Det är dock en balansgång eftersom kunderna kräver blixtsnabba leveranser av rätt plagg i rätt storlek och rätt färg, annars går man till någon konkurrent.

I det andra kvartalet blev det för tunt i lagerhyllorna och därför kommer New Wave att offra lite kassaflöde framöver för att säkerställa att man klarar leveranserna. Bolaget kommer också att öka kostnaderna för försäljning och marknadsföring, trots de dåliga tiderna.

Torsten Jansson är inte nöjd med hur många av dotterbolagen och varumärkena presterar och anser att försäljningen skulle kunna vara bättre även om efterfrågan för tillfället är svag.

En översyn väntar därför under hösten och Torsten Jansson flaggar för att omorganisationer och strukturförändringar kan vänta för flera av dotterbolagen. Han konstaterar i halvårsrapporten att investeringarna i försäljning och marknadsföring kommer att påverka resultatet negativt i närtid, men han anser att det är en bra investering på lite sikt.

Ett dotterbolag som redan genomgått en lång rad omstruktureringar och tuffa besparingar är Orrefors Kosta Boda. Glastillverkningen har under lång tid dragits med stora förluster men nu börjar de senaste besparingarna ge effekt. Orrefors Kosta Boda ingår i rörelsesegmentet Gåvor & Heminredning och trots att segmentet rapporterar 14 procent lägre intäkter i år än i fjol så stärktes rörelseresultatet (ebitda) från en förlust på 9 Mkr i fjol till en vinst på 8,4 Mkr i år.

Vid sidan om Gåvor & Heminredning delar New Wave Group även in sin verksamhet i rörelsesegmenten Profil samt Sport & Fritid. Profil är New Waves verksamhet där företagslogotyper eller varumärken trycks på de kläder och presentartiklar som de båda övriga segmenten även säljer i detaljhandeln.

Sport & Fritid omsätter aningen mer än Profil, men Profil är mer lönsamt. Under andra kvartalet har Profil och Sport & Fritid båda noterat säljtapp på 6-7 procent. Geografiskt är det framför allt Sverige och övriga Norden som backat mest. Sverige. USA är New Wave Groups största marknader och svarade i fjol för 27 respektive 26 procent av intäkterna för koncernen.

Övriga Norden stod för 15 procent medan Centraleuropa stod för 17 procent och Sydeuropa för 8 procent. Europaberoendet är således stort inom New Wave Group vilket tynger utvecklingen för tillfället. Torsten Jansson konstaterar i halvårsrapporten att USA är den enda marknad som känns stabil och där kan efterfrågan vara på väg uppåt. Konjunktursignalerna har dock på sistone ljusnat något även i Europa.

Finansiellt har läget förbättrats för New Wave Group jämfört med i fjol. Nettoskulden motsvarade vid utgången av det andra kvartalet 73,3 procent av det egna kapitalet jämfört med 83,4 procent för ett år sedan. Det minskade lagret har i vanlig ordning bättrat på kassaflödet vilket inneburit att nettoskulden krympt med 281 Mkr. Vid halvårsskiftet var nettoskulden drygt 1,4 miljarder kronor.

New Wave Groups andra kvartal följde i stort sett aktiemarknadens förväntningar. Omsättningen var något lägre än väntat, men i gengäld var lönsamheten lite bättre än snittprognosen. På sista raden landade vinster per aktie på 59 öre mot väntade 60 öre.

Bolaget väntas enligt SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser i år omsätta 4 150 Mkr vilket är 3 procent lägre än i fjol. Rörelsemarginalen spås landa på 8,0 procent vilket är relativt högt för att vara New Wave. Under 2010 och 2011 nådde bolaget 7,7 procent men om besparingarna fortsätter att ge effekt inom Orrefors Kosta Boda så borde det inte vara omöjligt att nå.

För nästa år är prognosen en försäljningstillväxt på knappt 4 procent och en ytterligare förstärkning av lönsamheten till 9,2 procents rörelsemarginal. New Wave Group har en målsättning om att nå 15 procents rörelsemarginal men bolaget har inte varit uppe i tvåsiffrigt sedan 2004.

Vinsten per aktie väntas i år landa på 3,09 kronor och 2014 på 3,84 kronor. De prognoserna ger p/e-tal för de närmaste åren på 11,4 respektive 9,2. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 11,3 gånger årets väntade rörelseresultat.

Värderingen är således i linje med hur det sett ut för New Wave på sistone. Bolaget hade förr en betydligt högre värdering men var då också en riktig förvärvskanon med snabb tillväxt. Det uttalade fokuset för 2013 är istället att vårda balansräkningen.

Prognoserna för utdelningen i år och nästa år ger direktavkastningar på 3,6 respektive 4,4 procent.

New Wave hade inga direkta glädjebesked att komma med i sin halvårsrapport när det gäller marknadsutvecklingen. Torsten Jansson flaggar dessutom för ökade kostnader den närmaste tiden. Åtgärderna inom Orrefors Kosta Boda ger dock lite bättre effekt på rörelsemarginalen än väntat vilket är positivt.

Bolaget har ett säsongsmönster i sin försäljning där det första kvartalet är svagt och det fjärde kvartalet starkt. Om signalerna om en pågående långsam återhämtning i Europa växlar ut i en lite bättre efterfrågan för New Wave mot slutet av året skulle det således ge ett lyft åt helårsresultatet.

Med fortsatt motvind på marknaderna att vänta i närtid ska man kanske inte räkna med något snabbt klipp i New Wave-aktien. Värderingen ser dock rimlig ut och bolaget har visat förr att det kommer starkt ur svackorna. Vi behåller därför vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Köp 35,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -