Köp Alliance på stark rapport

Aktieanalys  Alliance Oil levererade ett starkt kvartalsresultat men aktien sjönk ändå på rapporten. Vi ser ett bra köpläge på 3-6 månaders sikt och rekommenderar därmed köp.

Den ryska olje- och gasproducenten Alliance Oil redovisade ett resultat för årets andra kvartal som var väsentligt bättre än motsvarande period år 2012 och i linje med marknadens förväntningar.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 907 miljoner dollar. Det kan jämföras med marknadens prognos som, enligt SME Direkt, låg på 908 miljoner dollar. Jämfört med motsvarande kvartal år 2012 ökade omsättningen med 11 procent.

Resultatet före skatt uppgick till 59,3 miljoner dollar. Resultatet har under perioden belastats med 19,8 miljoner dollar i negativa valutakurseffekter. Justerat för detta var resultatet i linje med prognos. För motsvarande kvartal år 2012 redovisades ett resultat före skatt på 29,3 miljoner dollar, inklusive valutakursförluster på 25,89 miljoner dollar.

Justerat för valutan ökade resultatet med 43 procent jämfört med föregående år.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick för kvartalet till 195,2 miljoner dollar, viket kan jämföras med 53,6 miljoner dollar för det andra kvartalet 2012.

Jämfört med föregående år redovisas därmed en markant förbättring på samtliga nivåer.Trots detta är kursen nära nog 25 procent lägre än för ett år sedan, vilket ter sig svårbegripligt.

Produktionen av olja uppgick under kvartalet till 61 773 fat oljeekvivalenter per dag, vilket var en ökning med 15 procent jämfört med föregående år. Till detta kommer icke konsoliderad produktion på 5 300 fat oljeekvivalenter hänförbart till joint venturebolaget med Repsol.

Enbart under juli månad låg produktionen på 67 405 fat oljeekvivalenter per dag. Som jämförelse är det i stort sett är dubbelt så mycket som vad Lundin Petroleum producerar.

Raffineringsvolymen ökade med 8 procent under kvartalet till 85 026 fat. Under juli månad uppgick den raffinerade volymen till 95 408 fat per dag. Enligt företaget förväntas volymen ligga kvar på ungefär samma nivå.

Till ovanstående verksamhet kan dessutom adderas 277 bensinstationer samt 21 oljeterminaler. Vi har i tidigare analyser framhållit styrkan i att ha en vertikalt integrerad verksamhet, något som enligt vår uppfattning minskar rörelserisken väsentligt jämfört med renodlade oljeproduktionsbolag.

Enligt SME Direkt handlas aktien till 4,5 gånger årets väntade vinst. För åren 2014 och 2015 sjunker p/e-talsvärderingen till 2,8 respektive 2,3. En brasklapp för innevarande kvartal är att de omfattande översvämningarna i ryska Fjärran Östern kommer att påverka försäljningsvolymerna negativt under innevarande kvartal.

I början av nästa år kommer moderniseringen av raffinaderiet att vara slutförd, vilket väntas öka volymen till omkring 100 000 fat per dag. Anslutningen till ESPO-pipelinen (Eastern Siberia-Pacific Ocean) kommer även att tas i drift i början av nästa år, vilket väntas sänka transportkostnaderna med cirka 5 dollar per fat.

Vi ser mot bakgrund av detta ingen risk för att prognoserna för år 2014-2015 är för optimistiska, snarare finns det utrymme för att marknaden ytterligare kommer att höja resultatprognoserna för de båda åren.

Företagets reserver uppgick vid utgången av kvartalet till 622 miljoner fat olja samt gastillgångar motsvarande ytterligare 111 miljoner fat. Ett omfattande borrprogram kommer sannolikt att lyfta reserverna ytterligare.

Värderingen sticker ut som attraktiv - inte enbart om vi jämför med västerländska oljeföretag. Om vi jämför med ryska oljeföretag som Lukoil, Rosneft och Tatneft så handlas Alliance Oil med en rabatt mellan 15 till 52 procent för de tre åren.

En negativ faktor som brukar lyftas fram är företagets skuldsättning. Vid utgången av årets andra kvartal uppgick företagets nettoskuld till 1,76 miljarder dollar, det vill säga omkring 11,5 miljarder kronor.

Vi bedömer inte att skuldsättningen på något sätt är alarmerande. Kassaflödet är starkt samtidigt som stora investeringar i utbyggnaden av raffinaderiet är tagna, vilket tillsammans med minskade transportkostnader bör kunna lyfta lönsamheten framöver. Sammantaget innebär det att skuldsättningen kan minska markant de kommande åren.

Vi anser att företaget med nuvarande värdering är en klar uppköpskandidat och det är enligt vår uppfattning inga problem att räkna hem ett budpris motsvarande dubbla nuvarande marknadsvärde.

Inom vår placeringshorisont på 3-6 månader ser vi en kurspotential på 20-30 procent. Ett alternativ till aktien är att köpa preferensaktien som erbjuder 10 procents direktavkastning. Vår rekommendation blir därmed köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 44,76 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -