JM redo att gasa

Aktieanalys Efterfrågan på JM:s bostäder stärks allt mer, framför allt i Stockholm. Lönsamheten överraskar positivt och vd Johan Skoglund signalerar nu att fokus ligger på ökad produktion.

Den ljusning som byggbolaget JM noterade på sin huvudmarknad i Stockholm under inledningen av 2013 höll i sig även under årets andra kvartal. Efterfrågan stärktes ytterligare och uppgången spred sig även till andra delar av Sverige, som exempelvis Göteborg och Uppsala.

JM bygger nästan uteslutande bostadsrätter och bolaget delar in verksamheten i tre regionala byggbolag (Stockholm, Riks och Utland), ett bolag som utvecklar hyresrätter och andra kommersiella fastigheter samt ett entreprenadbolag som bygger på uppdrag både av JM och åt externa kunder i Stockholmsområdet.

Av JM:s byggbolag är det JM Bostad Stockholm som är klart störst och mest lönsamt. I det andra kvartalet svarade Bostad Stockholm för 41 procent av koncernens intäkter men hela 73 procent av rörelseresultatet. Rörelsemarginalen för affärsområdet landade på 20,4 procent vilket var oväntat bra. Snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten var en marginal på 18,7 procent.

Även om JM bygger nya bostäder så påverkas så klart deras efterfrågan och prissättning av utvecklingen på den större andrahandsmarknaden. Utvecklingen i Stockholm har under andra kvartalet bjudit på stigande priser och ett minskat utbud av bostäder till försäljning. JM Bostad Stockholm noterar ett bra intresse för projekten och kunderna blir nu återigen mer benägna att teckna sig för bostäder tidigt i processen.

Det oroliga konjunkturläget och bankernas mer restriktiva utlåning gjorde i fjol att kunderna varken ville eller kunde binda upp sig för nya bostäder tidigt i projekten med lång tid kvar till inflyttning. Från att när marknaden var som hetast för tre år sedan haft över 80 procent av den pågående produktionen såld eller bokad föll den andelen ned till 65 procent för ett år sedan.

Sedan dess har dock andelen sakta sökt sig uppåt igen och vid halvårsskiftet var 71 procent av den pågående produktionen bokad eller såld.  Jämfört med läget för ett kvartal sedan är det bokningarna som ökat medan andelen såld produktion backat en procentenhet.

JM omsatte 3 369 Mkr i det andra kvartalet med en rörelsemarginal på 11,1 procent. Det var bättre än väntat, snittprognosen i SME Direkts sammanställning var en omsättning på 3 115 Mkr med en marginal på 10,9 procent.

Den positiva överraskningen står som sagt huvudsakligen att finna inom Bostad Stockholm som förutom sin överraskande höga lönsamhet även omsatte knappt 100 Mkr mer än väntat. Även JM Bostad Riks överträffade dock förväntningarna både på omsättning och på lönsamhet. Trenderna från Stockholmsmarknaden gäller även vissa andra delar av landet, undantaget Malmö/Lund där efterfrågan fortfarande är svag.

Inom JM Bostad Utland dominerar den norska marknaden helt. I Norge har det rått byggboom en längre tid nu och efterfrågan på bostäder har varit mycket stor. Många har varnat för att marknaden bara kan gå åt ett håll härifrån men JM noterade i det andra kvartalet en fortsatt god efterfrågan i de städer där bolaget bygger.

Ett problem för JM och andra aktörer i Norge är att den höga aktiviteten för med sig kostnadsinflation vilket påverkar lönsamheten negativt. I det andra kvartalet noterade Bostad Utland en rörelsemarginal på 3,7 procent vilket var klart lägre än väntat. Lönsamheten påverkades negativt även av det faktum att aktiviteten är låg i Finland och Danmark vilket medfört röda siffror.

Avgörande för JM:s framtida intäkter och resultat är inte bara prisutvecklingen utan även hur många nya projekt bolaget startar. I det första kvartalet i år var produktionsstarterna överraskande få vilket oroade aktiemarknaden. I det andra kvartalet landade produktionsstarterna mer i linje med förväntningarna.

JM:s vd Johan Skoglund har tidigare sagt att bolaget räknar med att produktionsstarterna i år kommer att vara i linje med fjolårets nivå. På rullande tolv månader var produktionsstarterna vid halvårsskiftet 3 139 stycken vilket kan jämföras med 2012 års 3 163 stycken. Även om marknaden i Stockholm nu åter tycks vara på uppåtgående så begränsas JM:s möjligheter att starta nya projekt till viss del av att myndigheternas tillståndsprocesser är utdragna och svårförutsägbara.

Enligt SME Direkt väntas JM i år omsätta knappt 12,4 miljarder kronor, i princip oförändrat från i fjol. Rörelsemarginalen väntas landa på 11,5 procent och vinsten per aktie stärkas med ungefär en krona jämfört med i fjol till 12,90 kronor.

För nästa år är snittprognosen en omsättningstillväxt på 5 procent och en förstärkning av rörelsemarginalen till 11,9 procent. Vinsten per aktie ökar med den prognosen till 14,03 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med dagens aktiekurs till 12,4 respektive 11,4.

Prognoserna för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 4,2 procent respektive 4,5 procent.

JM-aktien har gått bra på sistone och är uppe på nivåer som inte setts sedan våren 2011. Värderingen är inte längre lika uppenbart lockande men å andra sidan ser efterfrågan ut att stabiliseras allt mer. Det öppnar för mer projekt för JM och signalen från bolaget i samband med onsdagens rapport är också att fokus nu ligger på att få upp projektstarterna.

Det borgar för ökade intäkter och i ljuset av det andra kvartalets starka lönsamhet får vi sannolikt se höjda prognoser för JM de kommande dagarna.

JM är ett ytterst välskött bolag men att bygga bostadsrätter är i sig en konjunkturkänslig verksamhet där efterfrågan snabbt kan skifta. Köparna tycks nu allt mer anpassa sig till bankernas tuffare krav men avgörande för prisutvecklingen och efterfrågan framöver är som alltid utvecklingen på arbetsmarknaden och räntenivåerna.

För närvarande är trenden positiv och på längre sikt byggs det fortfarande allt för få bostäder i Stockholmsområdet i förhållande till de cirka två busslaster om dagen som flyttar in till regionen. Sammantaget ser vi JM som fortsatt köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JM Köp 165,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -