Swedbank fortsatt köpvärd

Aktieanalys Swedbanks kvartalsrapport fick ett något beskt mottagande på börsen men den underliggande utvecklingen var i själva verket bättre än väntat. Vi behåller vår positiva syn på aktien.

Swedbanks rörelseresultat på 4,4 miljarder kronor (i kvarvarande verksamhet) var 0,2 miljarder kronor under förväntningarna och räknat per aktie var vinsten på 1,45 kronor - 15 öre lägre än vad analytikerna i snitt hade räknat med enligt SME Direkt. Men det berodde på tillfälliga kostnader. Den underliggande verksamheten presterade bättre än väntat samtidigt som kapitalsituationen förbättrades ytterligare.

Både räntenettot och provisionsnettot stärktes jämfört med motsvarande kvartal i fjol och överträffade förväntningarna med 2-3 procent.

De totala intäkterna på 9,0 miljarder var dock i linje med förhandstipsen. Skälet hittas i nettoresultatet av finansiella poster till verkligt värde som halverades jämfört med samma kvartal i fjol. Det är en post som svänger fram och tillbaka över tiden och som betyder mindre än ränte- och provisionsnettot när man bedömer bankens underliggande och långsiktiga prestation.

Kreditförlusterna uppgick till 88 miljoner kronor under kvartalet. Förlusterna är små och kan förväntas vara så under så lång tid som dagens lågräntemiljö varar. Även om vi bedömer att räntetrenden har inlett sin vandring norrut tror vi att det kommer att handla om en försiktig och lång vandring som inte resulterar i nya kreditchocker de närmaste åren.

Av samma skäl ser vi inte heller på bolånesidan, där Swedbank fortsätter att ta marknadsandelar, någon närliggande stor hotsituation trots fortsatt stigande fastighetspriser.

Precis som SEB visade under måndagen har också Swedbank hållit kostnaderna i schack - en minst lika viktig faktor för att mäta en banks förmåga att generera goda vinster.

De negativa avvikelserna i rapporten ligger i nedskrivningar på totalt 372 miljoner kronor. Det handlar om fastighetsnedskrivningar och it-system. Inte återkommande, med andra ord.

Man kan orda mycket om exakt var och hur mycket olika delar av koncernens verksamheter påverkade resultatet, men när vi blickar framåt är det viktigaste att reflektera över de makroekonomiska förutsättningarna och bankens strukturella möjlighet att fortsätta öka vinsterna.

Som framgick av såväl Swedbanks som gårdagens rapport från SEB så har tonläget blivit något mer positivt med tendenser till stigande kreditefterfrågan. Den historiskt sett låga räntan innebär ett lågt tryck på kreditstocken. Att räntetrenden ändå pekar uppåt, i långsam takt, verkar långsiktigt för bättre förusättningar att dra in mer på räntenettot.

Långsiktigt finns det naturligtivs hot, både i form av lagstiftning och fortsatt ränteuppgång, men vår bästa bedömning i dag är att det kommer att dröja innan det blir faktorer som materialiseras.

Kapitalmässigt står dessutom de svenska bankerna väl rustade, Swedbank är inget undantag. Hur mycket kapital banken kommer att behöva hålla i framtiden är ännu oklart. Vd Michael Wolf säger i rapporten att baserat på Finansinspektionens förslag på riskvikter på bolån bedöms kärnprimärkapitalrelationen uppgå till cirka 15 procent, enligt Basel III.

Vid kvartalets utgång hade banken en primärkärnkapitalrelation på 17,2 procent enligt Basel III och den kan stiga ytterligare, beroende på hur välvillig inspektionen är till bankens nya modell.

Konsekvensen är att det finns fortsatt betydande utrymme för kapitalutskiftningar. Här ligger kanske den främsta fördelen i Swedbank relativt de andra bankerna.

Räknat på årets väntade vinst är inte aktien tokbillig. Inför rapporten väntade sig analytikerkollektivet i snitt en vinst på 11,57 kronor per aktie i år, vilket motsvarar ett p/e-tal på ungefär 13,5.

Så som prognoserna ser ut i nuläget kan vi däremot vänta oss en ganska hygglig vinsttillväxt kommande år och redan på nästa års prognos är aktien betydligt lägre värderad.

Däremot är det Swedbank som väntas vara den mest givmilda kapitalutskiftaren av de fyra storbankerna. Medan de andra väntas ligga kring 4-5 procents direktavkastning de närmaste åren ligger förväntningarna på Swedbank kring 6-7 procent kommande tre år.

Utanför de resultatsiffror som vi nu har diskuterat ligger avvecklingen av den ukrainska verksamheten. I maj slutfördes försäljningen vilket resulterade i ett underskott på 1,9 miljarder kronor. Det legala redovisade resultatet under kvartalet var således lägre än de siffror vi upphåller oss kring. Att vi lägger dem åt sidan beror på att omklassificeringen till avvecklade verksamheter redan var känd och att det inte påverkar bankens kapital eller utdelningsambitioner.

Sammanfattningsvis räknar vi inte med att det blir några prognosjusteringar uppåt att tala om på basis av rapporten, men att utdelningsspåret i banken nu står på fastare grund.

Att aktien faller 3 procent på rapporten speglar sannolikt mer hastigt uppskruvade förväntningar efter måndagens starka rapport från branschkollegan SEB än att det verkligen ser så mycket sämre ut. Vi behåller köprekommendationen, även om vi inte utsluter att andra bankaktier på kort sikt kan gå bättre.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank A Köp 155,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -