Bilia vänder upp

Aktieanalys Bilias vikande efterfrågan visade under första kvartalet tecken på att börja plana ut. Genomförda besparingar lyfter lönsamheten och värderingen är inte alls avskräckande.

Den oro som eurokrisen sprider omkring sig sänker även efterfrågan på nya personbilar och service. Bilia är nordens största återförsäljare av person- och transportbilar och påverkas såklart av den trenden. I fjol minskade leveranserna av nya bilar med 16 procent och efterfrågan har varit fortsatt svag även under det första kvartalet i år. Leveranserna föll med 14,5 procent i kvartalet.

Försäljningen av nya och begagnade bilar svarar för 72 procent av omsättningen inom Biliakoncernen men lönsamheten är låg och istället är det bilverkstäderna som svarar för 79 procent av koncernens rörelseresultat de senaste tolv månaderna. Bilförsäljningen blir på så sätt mest ett sätt att skapa kundunderlag åt verkstäderna.

Service av bilar kan tyckas vara en verksamhet som inte borde påverkas särskilt mycket av konjunkturen. Bilar går ju sönder i ungefär samma takt oavsett vilken BNP-utvecklingen är för tillfället. Normalt sett är också konjunktursvängningarna på bilservice ganska korta och nedgångar i efterfrågan har tidigare lett till en rekyl uppåt efter några kvartal.

Den nuvarande svackan inom hela bilverkstadsbranschen är dock ovanligt lång och i kombination med en minskad nybilsförsäljning borde det innebära att behoven av service så sakteliga byggs upp i bilparken.

Under fjärde kvartalet var Bilias serviceintäkter 5 procent lägre än föregående år och i det första kvartalet skrevs nedgången till 4,5 procent. 4 procentenheter av dessa kan dock tillskrivas kalendereffekter till följd av färre arbetsdagar i år än i fjol så den underliggande marknaden var välkommet nog i princip oförändrad.

Bilia genomförde under fjolåret också besparingar för att möta den svagare efterfrågan. Totalt har bolaget plockat ut 110 Mkr i kostnader varav 60 Mkr i Danmark och resten huvudsakligen i Sverige. För serviceaffären har det gett effekten att rörelseresultatet, trots lägre intäkter, stärktes med 1 Mkr vilket innebar en marginal på 6,6 procent mot 6,2 procent i fjol.

Bilaffären hade som sagt inte samma stabila utveckling under kvartalet. Leveranser, omsättning och resultat var alla rejält lägre än i fjol. Rörelseresultatet landade på minus 13 Mkr jämfört med en vinst på 20 Mkr ifjol. En uppmuntrande signal var dock att orderingången var stark och betydligt större än försäljningen i kvartalet. Orderboken ökade därmed med hela 34 procent inför det innevarande kvartalet.

Bilia startades 1967 som ett dotterbolag till Volvo kallat Volvator. Bolaget  sattes på börsen 1984, då under namnet Catena. Sedan 1997 är det dock Bilianamnet som gäller och Volvo var kvar som huvudägare i bolaget ända till 2003. Då köpte Volvo loss den del av verksamheten som fokuserade på lastbilar och entreprenadmaskiner och ny huvudägare blev istället Öresundssfären via Custos.

Öresund och Mats Qviberg personligen kontrollerar fortfarande drygt 26 procent av aktierna i bolaget.

Vid sidan om Volvo, och de därtill historiskt kopplade märkena Ford och Renault, har Bilia sedan EU avreglerade bil- och servicehandeln för drygt 10 år sedan expanderat verksamheten till andra märken. Inte minst har bolaget på senare år målmedvetet köpt på sig BMW-återförsäljare och verkstäder.

Den expansionen fortsatte även under fjolåret då ett antal återförsäljare och verkstäder köptes i Sverige och Norge. BMW svarade i fjol för 16 procent av personbilsleveranserna i Sverige och för 32 procent i Norge. Övriga märken inom Bilia är Mini, Nissan, Hyundai och Dacia.

Geografiskt svarade Sverige ifjol för 63 procent av intäkterna i koncernen och Norge för 31 procent. Den norska marknaden var klart starkare än den svenska och Norge flyttade därför fram sina positioner inte minst när det gäller bilaffären där Norge noterade ett rörelseresultat på 70 Mkr mot Sveriges 49 Mkr.

Danmark har för Bilia, precis som för Mekonomen, varit en problemmarknad under många år. Marknaden var fortsatt svag under första kvartalet i år och omsättningen i Danmark föll med 23 procent. Under fjolåret stängde Bilia tre av åtta anläggningar i Danmark och kostnaderna i det första kvartalet var därför 33 procent lägre än i fjol vilket således innebar en viss förbättring av resultatet. Förlusten stannade vid 8 Mkr jämfört med 14 Mkr för ett år sedan.

Biliakoncernen har som målsättning att nå en rörelsemarginal på 2,2 procent årligen. I fjol landade den på 1,4 procent men åren dessförinnan låg den på 2,7 respektive 3,1 procent.

Jämförelsetalen blir lättare för Bilia framöver och för helåret väntas bolaget rapportera 1,1 procent lägre intäkter än i fjol. Lönsamheten väntas förbättras rejält och rörelsemarginalen för helåret spås enligt databasen Factset landa på 2,1 procent. Vinsten per aktie blir då 10,84 kronor.

Nästa år väntas intäkterna öka med 2,0 procent och rörelsemarginalen stärkas till 2,3 procent. Vinsten per aktie stiger då till 12,16 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 9,8 respektive 8,7. Det är historiskt sett ganska normala värderingar för Bilia-aktien som på nästkommande års resultat inte sällan handlas kring p/e 10.

Justerat för nettoskulden på 482 Mkr värderas bolaget till 8,6 gånger årets väntade rörelseresultat.

Bilia är en utdelningsfavorit och snittprognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på höga 6,8 respektive 7,9 procent.

Bilia-aktien har efter utdelningen för 2012 backat tillbaka en del från toppnivåerna för året och ser i dagsläget rimligt värderad ut, något som bara det börjar bli ovanligt på dagens aktiemarknader. I förväntningarna ligger dock en återgång till tillväxt under andra halvåret i år. Det är knappast unikt för Bilia men innebär ändå en risk för besvikelser i nuvarande svajiga konjunkturläge.

Förväntningarna är dock inte orimliga och bygger exempelvis inte på rekordmarginaler. Värderingen är inte heller uppe på toppnivåer och som ett extra plus ligger också höga väntade direktavkastningar vilka bör fungera som krockkudde i kursen.

Sammantaget tycker vi Bilia ser köpvärd ut på ett par kvartals sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Köp 106,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -