Inte för sent att köpa Doro

Aktieanalys 2013 har börjat mycket bra för Doro som utvecklar senioranpassade kommunikation. Trots en stark kursuppgång efter rapporten behåller vi vår köprekommendation.

Doros rapport över det första kvartalet visade en återgång till stark tillväxt. Intäkterna ökade med 23 procent till 209 miljoner kronor. Justerat för valutakurser ökade omsättningen med 27 procent. Kanske än viktigare var att orderingången steg med 76 procent till 252 miljoner kronor, en antydan om att den höga tillväxten kan hålla i sig. Enligt vd Jérôme Arnaud har även april varit en stark månad.

Ebitda, rörelseresultatet justerat för av- och nedskrivningar, uppgick till 14 miljoner under kvartalet, innebärande att ebitda-marginalen sjönk från 10,3 procent första kvartalet i fjol till 6,8 procent under det sistlidna kvartalet. Den negativa utvecklingen hänger dock ihop med valutaeffekter under jämförelsekvartalet. Justerat för dessa ökade istället ebitda-marginalen.

På sista raden steg vinsten från 0,13 kronor till 0,38 kronor per aktie. En vinst på 38 öre ser inte så imponerande ut om man slår ut det på helåret, men det historiska mönstret i Doro är tämligen tydligt. Första halvåret är normalt de vinstmässigt svaga medan det är under andra halvåret som merparten av koncernens vinst genereras.

Senast vi granskade företaget pekade vi på att marginalpressen ökar men att den nya generation produkter med högre innovationshöjd och lönsamhetspotential som börjat rullas ut bör leda till en återhämtning i år.

Bolaget bekräftar den bilden i sin färska helårsprognos. Försäljningstillväxten väntas bli högre än fjolårets 12,4 procent och fjolårets rörelseresultat på 61 miljoner kronor väntas överträffas. Fortsatt stark konkurrens väntas hålla tillbaka bruttomarginalen, men effekten spås mildras av lägre kostnader för teknologi och produktion.

Såvitt vi kan bedöma i nuläget är det en konservativt lagd prognos. Dessutom bör man notera att prognosen inte inkluderar förvärvet av Doros tyska distributör IVS som tillkännagavs i samband med kvartalsrapporten. Det är ett förvärv som väntas bidra med positiv vinst redan i år men som också är av strategiskt intresse.

IVS omsatte i fjol 280 miljoner kronor och det är främst på de tysktalande marknaderna i Centraleuropa som Doro känt av den största konkurrensen från lågprissegmentet. Prislappen på IVS på skuldfri bas uppgår till maximalt 150 miljoner kronor inklusive eventuell tilläggsköpeskilling.

Den goda tillväxten och starka orderingången under årets första kvartal visar att företagets strategiska val att flytta längre ut i värdekedjan varit korrekt. Fler produkter kommer att rulla ut i år.

Samtidigt ska man inte förvänta sig sig att konkurrenterna kommer att stå på hälarna utan förmodligen följa med från enklare senioranpassade kommunikationsutrustning till smarta lurar och paddor. Därför fortsätter Doro att plöja ned resurser i produktutveckling, en i våra ögon korrekt strategi. Dessutom gillar vi marknadsföringen, åtminstone i Sverige. Vem kan vara bättre att sälja smarta mobiltelefoner till seniorsegmentet än Lill-Babs?

Än så länge har vi bara diskuterat konsumentdelen av Doros affär. Bolaget gör en satsning på senioranpassad kommunikation för vårdsegmentet, vilket är ett högintressant område som har potential att växa snabbt med västvärldens allt äldre befolkning och svagare budgetutrymme. Men det är offentliga beställare, vilket är en helt annan marknad än vad konsumentprodukterna riktar sig mot. Av den senaste rapporten kan vi ana att care-segmentet inte är den promenad i parken som bolaget räknade med.

När vi senast räknade på vinstutsikterna konstaterade vi att aktien var värd 30 kronor om den uthålliga tillväxten stannar på 10 procent och marginallyftet visavi 2012 uteblir.

Infrias däremot Doros långsiktiga mål om en årlig tillväxt på 20 procent och dessutom återkommer till en rörelsemarginal kring 11,5 procent som bolaget visade upp 2010-2011 så kan vi lyfta den motiverade kursen till häradet 50 kronor. Idag står kursen i 33 kronor. Värderar vi de väntade vinsterna med de högre multiplar en så hög tillväxt motiverar så blir aktien värd än mer.

Vi tror dock att man varken ska vänta sig en snabb marginal- eller multipelexpansion. Osäkerheten kring konkurrenssituationen, den latenta risk som alltid ligger i ett större förvärv och det faktum att vårdområdet tycks gå lite trögt motiverar en viss försiktighet.

Enligt databasen Factset låg vinstförväntningarna kring 3,40 kronor i vinst i år och 4,30 kronor 2014 före rapporten. Med reservation för att det är få analytiker som bevakar bolaget och att prognoserna därmed har ett begränsat värde som temperaturmätare, så handlas aktien i skrivande stund i under 10 gånger årets vinstprognos. Vi kan på goda grunder räkna med att dessa  prognoser höjs efter den senaste rapporten.

Sammanfattningsvis så ser vi fortsatt hög risk i aktien men också en potential som motiverar denna risk. Tidigare köprekommendation kvarstår.

Doro finns även med på vår lista över tio köpvärda aktier i april på sex månaders sikt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DORO Köp 32,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -