På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"PPM är ett lotteri"

Pension  Större delen av svenskarna saknar tillräcklig kunskap för att lyckas med sina PPM-placeringar. Att göra ett bra premiepensionsval är lika svårt som att vinna på lotteri. Det säger Stefan Engström, utredare för regeringens premiepensionsutredning.

Mer än hälften av PPM-spararna gör inga byten alls och av förra årets nya PPM-sparare var det bara tre procent som gjorde ett aktivt val. Av dem som gjort ett aktivt fondbyte glömmer många bort sitt val vilket resulterar i att insättningarna fortsätter att gå in i fonder som tiden inte följt med och som ger dålig avkastning. Det framgår av regeringens pågående premiepensionsutredning.   

Premiepensionssystemet har funnits i 13 år och för att ta reda på om systemet blev som det var tänkt lät regeringen förra året starta en utredning. Tanken med utredningen var främst att ta reda på hur spararna lyckats med sina placeringar, utbud av fonder, aktivitet och intresse, och därefter lämna förslag på möjliga förbättringar.

På Tjänstepensionsdagen som på onsdagen anordnades av nyhetsbrevet Pensioner & förmåner berättade Stefan Engström som leder premiepensionsutredningen, om delar av vad han kommit fram till hittills.

En majoritet av befolkningen upplever att de saknar tillräcklig kunskap för att göra PPM-byten. Några få av de mest aktiva PPM-spararna har däremot lyckats få väldigt hög avkastning men Stefan Engström jämför ändå de här spararnas avkastning med att vinna på Lotto.

"Det är inte så enkelt att säga att alla ska kopiera deras val, för alla kan helt enkelt inte vinna på Lotto, säger Stefan Engström."

Engström berättar att okunskapen gör att spararen väljer fondbolag som börjar på A, B, C, D, för att dessa fonder ligger högt upp istället för att välja fonder med omsorg.

Att många saknar intresse eller kunskap för att engagera sig i PPM visar sig också tydligt då många väljer att anlita en pensionsförvaltare. Engström berättar att antalet sparare som anlitat någon för att hjälpa dem med premiepensionen ökat till runt 700 000 personer.

"Just nu pekar siffran uppåt. Många tycker att det här med PPM är svårt vilket leder till att man väljer att skaffa sig en förvaltare."

En PPM-förvaltare är ett bolag som tar ut en fast årlig avgift för att sköta om privatpersoners PPM-pengar. Många är kritiska till den här typen av tjänst, däribland Pensionsmyndigheten.

Efter att Pensionsmyndigheten satte stopp för massfondbytena såg PPM-förvaltarna sig om efter nya lösningar för att inte gå omkull. Resultatet blev att flertalet förvaltare startade egna fonder som inom premiepensionssystemet placerar sina kunders pengar i andra fonder, även kallat fond-i -fond.

Problemet med den här typen av fond-i-fond förvaltning inom PPM är att kunden får betala både för själva fonden och för förvaltningen. Kunden skulle kunna gå in på PPM:s hemsida och välja exakt samma fonder utan de här dubbla avgifterna.

De områden inom premiepensionssystemet som Engström sammanfattningsvis är kritisk till är främst spararnas okunskap och ointresse. Vad han kommer fram till för förbättringsförslag återstår att se, den slutgiltiga rapporten är beräknad till 30:e april.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -