Egenföretagare - så pensionssparar du bäst

Pension Som egenföretagare måste du själv ansvara för att du får en rimlig pension när du väljer att sluta arbeta. Så här pensionssparar du på bästa sätt när du är din egen.

För de allra flesta består pensionen av tre delar; allmän pension (inkomstpensionen samt premiepensionen), tjänstepension som man får från arbetsgivaren och så eventuellt privat pensionssparande.

Men är du egenföretagare ser det annorlunda ut och du har ett eget ansvar att tjäna in till pensionsrätter i det allmänna pensionssystemet och att sätta av till ett sparande motsvarande en tjänstepension.

Hur du bör spara och hur mycket är individuellt beroende exempelvis på hur din verksamhet går just för tillfället, om du har ett aktiebolag, hur dina lån ser ut och en rad andra faktorer. Placera.nu ger här några generella tips som kan vara bra att som egenföretagare ha med sig.

1. Ta ut en marknadsmässig lön

Du tjänar precis som anställda in till en allmän inkomstpension, men du har själv ansvar för att betala in pensionsavgift via egenavgiften (motsvarande arbetsgivaravgiften om du hade varit anställd) och skatten. Du tjänar in till pensionsrätter på månadsinkomster på upp till cirka 35 000 kronor.

Storleken på inbetalningarna till det allmänna pensionssystemet beror helt och hållet på hur hög lön du tar ut från ditt företag. Viktigt är därför att du tar ut en något sånär marknadsmässig lön.

Beroende på vilken fas din verksamhet befinner sig i kan det förstås finnas skäl till att snåla med löneuttagen under den första tiden eller under någon annan period om man har ojämna inkomster, men då ska man åtminstone vara medveten om att det kan påverka den framtida pensionen. Tar du ut lägre eller ingen lön under en tid så försök kompensera det med större inbetalningar till privat sparande under perioder när företaget har goda inkomster.

2. Komplettera för bortfallen tjänstepension.

De flesta som har en anställning får tjänstepension från arbetsgivaren. Hur mycket arbetsgivaren sätter av till tjänstepensionen varierar, men det kan röra sig om cirka 5 procent av lönen. Med decennier av avsättningar blir det till slut en betydande summa pensionspengar för den anställde som kan komplettera den allmänna inkomstpensionen.

Det här måste du som är egenföretagare ordna med själv, och för varje år du väntar med att göra det så stiger det belopp du måste sätta av för att komma upp i samma tjänstepensionsnivå som en anställd.

3. Räkna ut hur mycket du bör spara

Hur mycket du behöver spara är svårt att slå fast, men kanske kan du laborera med olika antaganden i den pensionsprognos du kan göra på minpension.se. Ett riktmärke kan också vara att sätta av ungefär motsvarande den summa som skulle sättas av för en anställd inom din bransch. Kolla lönestatistik och den procentuella avsättning som arbetsgivarna gör inom det avtalsområde som du eventuellt skulle ingå i som anställd, så bör du kunna få en uppfattning om en rimlig summa.

4. Välj om du ska spara avdragsgillt eller inte

Du som har enskild firma får göra avdrag för pensionssparande med 12 000 kronor per år plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten från näringsverksamheten. Tillägget kan högst uppgå till 445 000 kronor för 2013. Vill du spara mer än så kan du placera den överskjutande delen i ett vanligt sparande på konto, på depå, i ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring.

Men gör du som har enskild firma avdrag så sänker du samtidigt i Skatteverkets ögon storleken på din inkomst från näringsverksamheten. Och en lägre inkomst betyder lägre inbetalningar till det allmänna pensionssystemet. Det här behöver du tänka på om dina bruttoinkomster, efter avdrag, understiger 35 000 kronor i månaden, som är taket för inbetalningar till den allmänna inkomstpensionen.

Om du ligger vid gränsen kan alltså avdragen för ditt privata pensionssparande sänka din allmänna pension. Om inkomsterna för din firma understiger 35 000 kronor kan det vara bättre att välja ett vanligt sparande som inte är avdragsgillt.

Om dina inkomster däremot överstiger brytpunkterna för statlig inkomstskatt så är avdraget förstås ett sätt att sänka skatten. För 2013 går första brytpunkten för statlig inkomstskatt vid 35 525 kronor och andra brytpunkten vid 50 390. Men sänker du din inkomst så mycket så att du hamnar under den första brytpunkten sänker du som sagt inbetalningarna till den allmänna pensionen.

Ett avdragsgillt sparande får du i en pensionsförsäkring eller IPS (individuellt pensionssparande). Sparande i kapitalförsäkring och ISK är inte avdragsgillt.

I en pensionsförsäkring eller en IPS låser du in pengarna tills du fyllt 55 år, i kapitalförsäkring och ISK kan du ta ut pengarna när du vill. I pensionsförsäkring och IPS stoppar du in oskattade pengar och skattar vid uttag, i kapitalförsäkring och ISK är det tvärtom. Överväg noga om du vill låsa in pengarna och utnyttja avdragsrätten, eller om du vill ha pengarna tillgängliga utan avdragsrätt.

Har du aktiebolag får du göra avdrag för pensionssparande på upp till 35 procent av den lön du tar ut upp till 445 000 kronor och du kan låta bolaget teckna en pensionsförsäkring med dig som förmånstagare.En fördel med att göra pensionsavsättningar i ditt bolag är att detta uttag istället för sociala avgifter belastas med en särskild löneskatt, som är lägre.

Det är med andra ord billigare för ditt aktiebolag att sätta av till din pension än att göra en löneutbetalning. Det här kallas för löneväxling när det gäller anställda, och i detta fall är du ju anställd av ditt eget bolag. Men detta sänker storleken på din lön, och påverkar därmed intjäningen till det allmänna pensionssystemet. Därför bör du inte löneväxla om den lön du tar ut efter avdrag understiger 38 000 kronor. Läs mer om löneväxling här.

5. Välj sparform

Anställda som ingår i ett kollektivavtal kan inte sällan placera sitt kapital i sparalternativ där fondavgifterna pressats via upphandlingar inom olika avtalsområden. Du som egenföretagare har normalt inte denna möjlighet. Å andra sidan har du den stora fördelen att du själv kan välja att spara precis var du vill, en förmån som många anställda inte har trots att fri flytträtt diskuterats i många år nu.

Avanza och Nordnet är exempel på banker som har ett stort utbud av värdepapper och här tas generellt inga avgifter ut för själva ramen, försäkringen eller kontot, för sparandet. Kontrollera så att du inte betalar avgifter i onödan för ditt sparande.

IPS kan du antingen använda som ett vanligt sparkonto eller som en depå för placering i fonder eller aktier. Läs mer om IPS här.

Ett sparande till pensionen bör i normalfallet ske på lång sikt, och då lämpar sig placeringar i aktier och fonder bäst. Men kanske har du bara några år kvar tills du tänker gå i pension, och då kan det vara bra att minska risken lite. Låt din situation, de antal år du tänker dig att du har kvar till pensionen och hur aktiv du vill vara i sparandet avgöra.

Placera.nu listar varje månad aktier och fonder som vi anser vara köpvärda just nu. Här hittar du vår fondtopplista och här hittar du vår aktietopplista.

Inom en pensionsförsäkring kan du antingen välja en fondförsäkring, i vilken du själv kan välja fonder, eller traditionell livförsäkring. I en traditionell livförsäkring låter du pensionsbolaget förvalta ditt kapital. Men se upp med dåliga villkor. Många pensionsbolag har till följd av det låga ränteläget på senare tid försämrat villkoren i sina traditionella livförsäkringar, med en garanterad ränta nära noll och/eller höjda avgifter. Kolla villkoren innan du köper försäkringen.

Det kan vara en god idé att välja flera olika sparformer och flera olika försäkringar. Då ökar flexibiliteten och valmöjligheterna den dag du ska ta ut pengarna, eftersom du då kan välja olika utbetalningstider.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -