Ingen brådska med ASEAN-fonderna

Fondanalys ASEAN-fonder investerar i en rad mycket intressanta länder i Sydostasien. De senaste åren har fonderna utvecklats betydligt starkare än världen i övrigt. Placera.nu tror att den goda utvecklingen kan ta en paus.

För de flesta fondsparare är ASEAN-fonderna okända. Men många känner till de länder som fonderna i huvudsak investerar i, Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore och Thailand. ASEAN är förkortning för Association of South East Asian Nations, en organisation vars mål är att öka den ekonomiska tillväxten i medlemsländerna. Förutom de nämnda länderna ingår också, Myanmar (tidigare Burma), Kambodja, Laos, Brunei och Vietnam.

Området är hett, och har vuxit kraftigt de senaste åren, mycket beroende på den goda tillväxten i Kina. Det senaste året har den ekonomiska tillväxten varit störst i Filipinerna, Malaysia och Indonesien där BNP har vuxit med mellan 5 och 7 procent i reala termer, efter inflation. I Thailand och Singapore har det gått lite trögare, med en tillväxt på 3 respektive 1 procent.

Ländernas börser har också gått riktigt starkt, kanske lite för starkt tror placera.nu. De senaste tre åren har ASEAN-fonderna som grupp stigit med nästan 40 procent. Det är fyra gånger så mycket som MSCI Världsindex och MSCI Asien exkl. Japanindex.

Starkast av alla de senaste tre åren har Thailand gått, plus 85 procent, följt av Filippinerna på 75 procent. Bland de fem länderna är det Singapore som har gått minst starkt, 20 procent. Förra året gick det också bra för de flesta länderna, som grupp steg ASEAN-fonderna med 18 procent. Det var bara Indonesien-börsen som underpresterade och slutade på minus 1 procent under 2012.

Som bekant tenderar aktiemarknaden att ligga före den reala ekonomin, varför placera.nu tror att ASEAN-fonderna kan ta en paus den närmaste tiden. Återhämtningen i den globala ekonomin har ljusnat på sistone och kapital söker sig oftast dit där de tror det är gynnsammast för tillfället. Det är sällan till de marknader som har gått bäst.

Men det finns faktorer som kan inverka positivt. En är att värderingarna inte har skenat utan p/e-talet ligger på knappt 10 enligt Factset för regionen. Det är lägre än för bolagen i breda Asien exkl. Japan-index som har ett genomsnittligt p/e-tal på 12,3, baserat på de förväntade vinsterna under 2013. Direktavkastningen ter sig också relativt gynnsam och ligger idag på 3,5 procent, viket är högre än för hela Asien exkl. Japan som uppskattas till cirka 2,8 procent.

Liksom i övriga Asien hoppas man mycket på infrastrukturinvesteringar och ökad privat konsumtion. För Thailand uppskattar fondbolaget, JP Morgan, att infrastrukturinvesteringarna uppgår till 90 miljarder amerikanska dollar fram till 2016. I Indonesien förväntar de sig ännu större infrastrukturinvesteringar, 230 miljarder dollar fram tills 2025. Det kommer förhoppningsvis att bidra till en ökad medelklass. JP Morgan räknar med att den kan fördubblas till nära 90 miljoner personer de närmaste sju åren i Indonesien.

Börsmässigt är Singapore den största aktiemarknaden och utgör drygt 35 procent av börsvärdet i ASEAN-regionen. Filipinerna har den minsta börsen och landet väger endast 6,5 procent i MSCI Sydostasienindex.

 

Länder

Indexvikt %*

Singapore

36,4

Malaysia

24,2

Indonesien

18,0

Thailand

14,9

Filippinerna

6,5

*MSCI Sydostasien

De börsnoterade bolagen finns framför allt i finans- och privatkonsumtionssektorerna. Finans utgör nästan 40 procent av index och privatkonsumtionsrelaterade bolag utgör drygt 15 procent. Den som investerar i en ASEAN-fond ska inte räkna med att värdet på fondandelarna påverkas av hälsovård- eller it-sektorerna. De är nästan obefintliga.

Sektorer

Indexvikt %*

Finans

39,7

Konsument

17,8

Industri

15,4

Telekom

11,3

Energy

5,7

Material

4,8

Nyttobolag

4,4

Hälsovård

0,9

IT

0,0

Källa: JP Morgan

 

Trots att regionen är spännande och har utvecklats väldigt bra de senaste åren lyser utbudet av fonder med sin frånvaro. På den svenska marknaden finns endast sex fonder, alla från utländska fondbolag.

Förvaltarna på JP Morgan är de som har lyckats bäst med förvaltningen. Teamet som är baserat i Singapore leds av Pauline Ng som har varit på JP Morgan sedan 2005. Fonden startade på hösten 2009 och har sedan dess levererat högre avkastning och lägre risk än sina konkurrenter. Avkastningen de senaste tre åren uppgår till 50 procent, medan snittet för ASEAN-fonderna ligger på 38 procent. Pauline Ng (bilden) och hennes team har också lyckats hålla en lägre risk, 14,2 jämfört med snittet på 14,5.

Även kortare perioder har Pauline Ng presterat bättre. Förra året steg fonden med drygt 21 procent, jämfört med gruppen som slutade på 18 procent. Även under 2011 då fonderna visade minus, lyckades Pauline Ng försvara kundernas pengar bättre. Avkastningen för JPM JF ASEAN Equity slutade på minus 8 procent, vilket var en procentenhet bättre än den genomsnittliga ASEAN-fonden.

Jämfört med index är Pauline Ng överviktad i Indonesien, 25 procent, och Thailand, 23 procent. Fondens största undervikt finner vi i Malaysia, 13 procent, och Singapore, 32 procent.

Placera.nu:s sammantagna syn på regionen är att fondspararna inte behöver ha bråttom att gå in i regionen. Den har stigit mycket mer än de flesta andra regioner de senaste åren, så det är troligt att uppgången tar en paus. Men på längre sikt finns det mycket som talar för att börsutvecklingen fortsätter i positiv riktning. Då tror vi också att för JPM JF ASEAN Equity har stora möjligheter att prestera bättre än flesta andra ASEAN-fonderna. Men för tillfället blir rekommendationen Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
JPM ASEAN Equity A (acc) USD Neutral 125,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -