Lyft pensionen och flytta utomlands

Pension Drömmer du om att leva ett skönt pensionärsliv utomlands? För den som har möjlighet kan en flytt till sydligare breddgrader efter pensionen innebära både skönare klimat och lägre skatt, om du tar ut pensionen på rätt sätt.

När den svenska vintern återigen visar sitt ansikte är vi många som drömmer om att en dag leva ett gott pensionärsliv i ett varmare och soligare land. Förra året flyttade drygt 51 000 svenskar utomlands enligt SCB. Allt fler av dessa är pensionärer som flyttar till länder som Frankrike, Spanien, Malta och Portugal. Bara till det sistnämnda landet har utflyttningen från Sverige enligt SCB ökat med hela 200 procent på två år.

"Intresset för att bosätta sig utomlands har ökat kraftigt. Anledningen är bland annat en önskan om ett bättre klimat och det faktum att vi svenskar är beresta och har upptäckt många trivsamma platser i andra länder", säger Göran Andersson, skatterådgivare som driver företaget Sparsam Skatt, där han hjälper svenskar som vill pensionera sig utomlands.

Men det är inte bara solen och värmen som lockar. Minst lika mycket lockar det ofta lägre skattetrycket. Hur hög skatt du får betala på din pension beror på hur hög skattesats landet i fråga har och om den ökar med inkomststorleken, men också vilket avtal det aktuella landet har med Sverige.

Grundprincipen, förklarar Göran Andersson, är att pensionsinkomster beskattas i Sverige med en särskilt inkomstskatt för personer bosatta utomlands. Denna skatt uppgår till 25 procent, och är därmed lägre än andra svenska skattesatser.

Men det kan också stå i avtalet mellan Sverige och det aktuella landet att alla eller några inkomster ska beskattas i det andra landet. Därför vill det till att du noga sätter dig in i vad som gäller i just det land du tänkt flytta till.

"Du behöver dels veta hur ditt nya lands regler ser ut och hur avtalet mellan Sverige och det nya landet ser ut", säger Göran Andersson.

Så länge Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med landet behöver du aldrig betala dubbel inkomstskatt. Frankrike, Portugal, Cypern, Spanien och Thailand är länder som bland svenska pensionärer är populära att bosätta sig i. De har dubbelbeskattningsavtal med Sverige och har alla har en lägre skattesats på pensionsinkomster än Sverige. Det betyder att det kan finnas skattekronor att tjäna.

För Placera.nu:s räkning har Göran Andersson och Sparsam Skatt räknat ut hur mycket skattekronor man kan tänkas tjäna in på att skatta utomlands istället för i Sverige. Det är dock ingen generell utsago, utan bara exempel.

I vårt exempel tittar vi på Per och Eva. De är pensionärer med 14 000 kronor vardera i allmän inkomstpension och 4 000 kronor vardera i tjänstepension varje månad. I Sverige betalar de årligen tillsammans 125 000 kronor i skatt (skattsesats 29 procent). Men i Frankrike betalar de tillsammans endast 34 000  kronor per år. Detta eftersom skatten på relativt låga inkomster är låg i Frankrike. Se tabell längst ned i artikeln.

Har man en hög pensionsinkomst finns det andra länder som passar bättre att flytta till. Portugal är ett sådant. Den som får en hög tjänstepension kan där tjäna in många kronor genom att göra vad Göran Andersson kallar för "pensionsmaximering". Han förklarar:

"Att lyfta pensionen på kort tid är vanligtvis ingen god affär på grund av de höga svenska progressiva skatterna. Om du däremot bosätter dig i ett land där skatterna är låga och din utflyttning från Sverige är fullständig, finns det ofta skäl att lyfta pensionen på kortast möjliga tid", säger Göran Andersson.

Din allmänna inkomstpension betalas ut livsvarigt, och där kan inte utbetalningstiden ändras. Men tjänstepensionen och den privata pensionen kan man, om man vill, ta ut under en period på kortast fem år.

Att "pensionsmaximera" skulle därmed innebära att du, om du exempelvis planerar att bo i Portugal mellan de år du är 65 och 70 år, plockar ut pengarna från din tjänstepension och ditt privata pensionssparande under den tiden och "skattar av" dem i Portugal. Då betalar du en lägre skatt än om du skulle ha bott kvar i Sverige och här haft en längre utbetalningsperiod.

Vi tar ett exempel igen. Kent och Lena är gifta pensionärer. Kent får en allmän inkomstpension på 16 000 kronor per månad. Han har under arbetsåren varit höginkomsttagare och fått en mycket bra tjänstepension, vilket gjort att han nu har 4,6 miljoner totalt i tjänstepensionskapital. Det väljer han att ta ut på fem år, cirka 920 000 kronor per år. Det hade inte varit bra att göra i Sverige.

Här hade han och Lena tillsammans (Lenas lite lägre pensionsinkomst - allmänna samt från privat sektor - inkluderad) fått betala 810 000 kronor i skatt per år, en skatt på 46,3 procent av det totala kapitalet 1 750 000.

Men väljer paret att bosätta sig i Portugal blir skatten rejält mycket lägre. Detta eftersom tjänstepension från privat sektor inte alls beskattas i Portugal. Det betyder att skatten, totalt sett procentuellt, blir mycket låg för Kent och Lena, bara 4,2 procent. Denna siffra är alltså inte Portugals officiella skattesats, utan den skattesats som det slutligen blir totalt på just Kent och Lenas kapital eftersom deras tjänstepension inte beskattas alls. Därmed betalar paret endast 73 060 på ett år. Se tabell längst ned i artikeln.

Om du vill göra som Kent, och ta ut alla tjänstepensionspengar under kort tid, är det förstås upp till dig om du under denna tid vill leva gott och göra av med alla pengarna. Att rekommendera är dock att tänka på att du förhoppningsvis lever länge till och har behov av dessa pengar även efter att du fyllt 70 år och kanske flyttat tillbaka till Sverige. En idé är att placera en del av pengarna i exempelvis fonder efter att du tagit ut dem från dina försäkringar.

Se upp så att inte landet du vill flytta till har kvar skatter som Sverige tagit bort, så som förmögenhetsskatt eller arvsskatt. I Frankrike tas förmögenhetsskatt ut och i Spanien arvsskatt.

Att "skatteskriva" sig i ett annat land kräver en hel del av dig. Det räcker inte bara att flytta rent fysiskt, du måste göra flera uppoffringar.

För att Skatteverket ska anse att du helt har klippt banden med Sverige måste du sälja din bostad, köpa en ny bostad utomlands och ta med dig make eller maka och eventuella barn som är under 18 år utomlands. Du får inte heller vistas i Sverige i mer än sex månader per år.

Det räcker inte att du hyr ut din bostad, den måste säljas. Flyttar du till ett land inom EU och där köper en bostad kan du få uppskov på reavinstskatten från försäljningen av din svenska bostad. Du får ha kvar bostad som inte är permanent boende, det vill säga stuga eller fritidshus.

Till sist måste du, för den allmänna inkomstpensionens skull, också anmäla till Pensionsmyndigheten att du ska bosätta dig utomlands. Du måste själv ta ansvar för att hålla kontakt med svenska myndigheter och varje år måste du skicka in ett intyg att du lever och ska fortsätta få svensk allmän inkomstpension.

Viktigt att veta är också att den som får garantipension, som man får om man har haft en mycket låg inkomst under sitt yrkesliv, och flyttar utanför EU inte längre har rätt till denna.

Så sker beskattningen i några populära länder:

Frankrike         

Passar för den som får en låg eller medelhög pension. På årsinkomster upp till cirka 102 000 kronor är skattesatsen endast 5,5 procent. Därefter, och upp till 227 000 kronor, är skattesatsen 14 procent. För höginkomsttagaren är Frankrike sämre eftersom landet har en marginalskatt på inkomster över 611 000 kronor på 41 procent. Förmögenhetsskatt och arvsskatt tas ut.

Portugal

Passar bra för den som får en bra tjänstepension från privat sektor, exempelvis ITP, eftersom landet inte alls beskattar denna typ av pensionsinkomster. Den allmänna pensionen och den privata pensionen beskattas med 25 procent. Ingen förmögenhetsskatt. Arvsskatt på 10 procent tas ut i vissa fall.

Spanien

Passar för medelinkomsttagaren. Spanien är inget lågskatteland, med en höjd progressiv skatteskala på mellan 24,75 - 56 procent. För pensionärer över 65 år ges dock flera generösa avdrag, bland annat grundavdrag på upp till 52 300 kronor. Ingen förmögenhetsskatt tas ut men däremot arvsskatt.

Thailand

Nästan oavsett inkomst ger dina pensionskronor dig stark köpkraft i Thailand. Inkomster på upp till 219 000 kronor per år beskattas med 20 procent. Därefter, och upp till 880 000 kronor per år, är skattesatsen 30 procent och därefter 37 procent. Men personer över 65 år får göra avdrag med 42 000 kronor per år. Avdrag medges också för livförsäkringar, långsiktigt sparande och bolåneräntor. Ingen förmögenhets- eller arvsskatt.

Malta

Fördelaktigt för höginkomsttagare med hög tjänstepension eller privat pension. Om du ansöker om att bli så kallad "permanent residence" är skattesatsen 15 procent på dessa inkomster. Blir du bara "ordinarily residence" är skatten högre. Skatten på din allmänna pension tas ut i Sverige. Ingen förmögenhets- eller arvsskatt.

Så här mycket kan du tjäna på att flytta utomlands i samband med pensionen:

Exempel 1: Per och Eva

Per och Eva är gifta pensionärer. De är 63 år och får 14 000 var i allmän inkomstpension. De får utöver det 4 000 kronor var från tjänstepensionen. Så här mycket skulle de betala per år i skatt och så mycket sparar de in jämfört med att skatta i Sverige:

Land

Skatt/år, kr

Skatt, %

Så mkt sparar de /år, kr

Frankrike

34000

7,9

91 000

Malta

67000

15,5

58000

Portugal

67000

15,5

58000

Cypern

91000

21,1

34000

Turkiet

91000

21,1

34000

Thailand

91000

21,1

34000

Italien

111000

25,7

14000

Sverige

125000

29

0

Exempel 2: Kent och Lena

Kent och Lena är gifta pensionärer. Kent har 16 000 kronor i allmän pension och Lena 15  000 kronor. Lena har ytterligare 15  000 kronor i månaden i tjänstepension. Kent har en mycket bra tjänstepension, 4,6 miljoner kronor totalt, som han väljer att ta ut på fem år. Det betyder att paret tillsammans tar ut 1 750 000 kronor per år (både tjänstepension och allmän pension inräknad) under dessa fem år. Så här mycket skulle de betala i skatt per år beroende på var de bosätter sig och så mycket sparar de in jämfört med Sverige:

Land

Skatt/år

Skatt,%

Så mkt sparar de/år, kr

Portugal

73 500

4,2

737000

Malta

280000

16

53000

Thailand

420000

24

390000

Cypern

421000

24

390000

Turkiet

420000

24

39000

Frankrike

483000

27,6

327000

Spanien

544000

31,1

266000

Italien

665000

38

145000

Sverige

810540

46,3

0

Källa: Sparsam Skatt, Placera.nu

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -