Oslobörsen sänker farten för robotarna

Börshandel (Uppdaterad) Olsobörsen inför en begränsning för de så kallade handelsrobotarna. Från den 1 september måste de göra ett avslut per 70 order, annars blir det straffavgift. I Stockholm får robotarna lägga 250 order per avslut.

Olsobörsen kommer att införa en avgift som kommer att minska vad man kallar "onödigt hög orderaktivitet på aktiemarknaden". Syftet är begränsa sådana order som inte tillför någon egentlig efterfrågan på marknaden.

Det har sedan en tid varit ett välkänt fenomen att de handelsfirmor som har programstyrd så kallad högfrekvenshandel lägger ett betydligt större antal order än vad som är menat att gå till avslut. Syftet med det är att fiska efter tillfälliga felprissättningar i marknaden, men det finns också en misstanke om att syftet kan vara att vilseleda marknaden genom att simulera ett efterfrågeläge som egentligen inte finns.

Oslobörsen påpekar i ett pressmeddelande på torsdagen att "hög orderaktivitet inte i sig nödvändigtvis är negativt för marknaden, men vi vill främja en situation där alla typer av handel bidrar till förtroende för marknadsplatsen". Man skriver vidare:

"Generellt sett medför inte en marknadsdeltagare någon kostnad genom lägga ett oproportionellt stort antal order i orderboken, men den här typen av aktivitet medför indirekta kostnader som hela marknaden måste bära. Åtgärden vi nu vidtar kommer att minska orderaktvitet som inte bidrar till marknadens kvalitet."

Lösningen i Olso är att införa en avgift för de order som  överskrider 70 stycken per avslut, alltså en order som faktiskt går till ett köp eller försäljning. Avgiften blir 5 norska öre per ytterligare order som läggs utöver 70 per avslut.

Jämförelsevis kan nämnas att Stockholmsbörsen har en liknande avgift, men där ligger kravet på att ett avslut ska genomföras per 250 order som ett snitt över en månad. Utöver detta läggs en avgift på 9 öre per order.

"Vi tittar kontinuerligt på regelverket och införde maxgränsen på 250 order i juli 2011. Vi tycker att vi har uppnått det vi ville genom åtgärden, att minska orderbruset i marknaden", säger Carl Norell, presschef på Nasdaq OMX, och tillägger:

"Det pågår en översyn av detta på EU-nivå. Vi följder det nära och vi kommer att anpassa våra regler till det som EU-kommissionen kommer fram till."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -