Facebook öppnas för blankning

Facebook Facebook fick en usel start på börsen. För den som tror att nedgången ska fortsätta lanseras nu produkter för blankning av aktien.

Först ut är Royal Bank of Scotland, RBS, som på fredagen utfärdar så kallade minifutures i Facebook som är konstruerade så att de går upp när aktien går ned. Inte nog med det, produkterna som kallas MINISHRT FACE, är utrustade med hävstång i tre versioner från 2 till 5 gånger aktiens utveckling.

Om Facebooks aktie faller med 1 procent stiger alltså MINISHRT FACE 5 med 5 procent. Omvänt, om Facebook stiger med 1 procent så faller produkten med 5 procent.

Det kryptiska namnet kommer av "minishort Facebook", där mini är en form av warrant med oändlig löptid men med inbyggd stop loss. Short betyder att den är utformad för att ge positiv avkastning när den underliggande tillgången faller i värde.

"Med dessa ges privata investerare möjlighet att tjäna pengar om Facebook-aktien faller ytterligare i värde. Facebook-aktien kommer med största säkerhet agera inom stora psykologiska svängningar som investerare och traders kan utnyttja", skriver RBS i ett pressmeddelande.

Även Commertzbank är på väg med blankningsprodukter för Facebook och beräknar att produkterna kommer ut på marknaden under nästa vecka.

Facebooks aktie steg på torsdagen med drygt 2 procent, men noterades till 32,70 dollar, vilket kan jämföras med introduktionspriset som var 38 dollar. Aktien har alltså fallit med 16,5 procent i förhållande till introduktionskursen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -