Stormig Lundin-stämma

Lundin petroleum Torsdagens bolagsstämma i Lundin Petroleum kom att handla om bolagets förehavanden i Östafrika, med anklagelser om medhjälp till folkrättsbrott. Lundinarna är - trots leeden på podiet - "bedrövade".

"Lita på oss eller sälj era aktier", var det något bryska besked som Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstall gav för några dagar sedan i en intervju i Dagens Industri.

Uttalandet kommer efter krav på en ny oberoende utredning av bolagets roll i samband med att 12 000 människor dödades och 160 000 fördrevs från sina hem i oljeområden i Sudan under åren 1997-2003.

På bolagsstämman sa Ashley Heppenstall att han är bedrövad av debatten i Sverige, medan man i Norge applåderar bolagets verksamhet som numera är koncentrerad till Nordsjön.

"Jag har jobbat i 25 år i företaget och sett hur företaget gjort otaliga investeringar som gjort nytta för samhället. Iden här världen finnas det alltid det de som gör något och agerar. De ser alltid glaset som halvfullt. Sedan finns det de som ständigt ser problemen, för dem är glaset alltid halvtomt. Vi behöver fler representanter för den första kategorin", sa Lundin Petroleums vd enligt SvD.

Bolagets ordförande gav sin vd stöd.

"Det som Ashley Heppenstall sa är också den uppfattning som styrelsen och familjen har. Han sa det som en vän och partner i bolaget", sa Ian Lundin.

Sedan 2010 pågår en utredning av Lundin Petroleums agerande i Sudan. Den görs av Magnus Elving, åklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Kravet på ytterligare en utredning drivs från ägarhåll främst av Folksam. Enligt Carina Markow, ansvarig för Folksams ägarfrågor, ska en ny utredning bedöma hur Lundin Petroleum som företag betett sig i förhållande till FN-normer samt utföra en verifiering av åklagarens utredning, som i sig handlar om hur bolaget agerat ur laglig synvinkel.

"Åklagaren tittar på individers agerande, en utredning kan se till företaget. Individ kan åtalas för brott, det avgör åklagaren. Vi vill försäkra oss om att det har varit rätt att lita på vad företaget sagt", säger Carina Lundberg Markow i ett par twittermeddelanden.

Förslaget att tillsätta en ny utredning i Lundin Petroleum röstades ned med 78 procent av rösterna mot förslaget, och 22 procent för.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -