Börsen delar oron för en marknad ur funktion

Börshandel Stockholmsbörsens ägare Nasdaq OMX delar oron för att aktiekurser manipuleras av så kallade handelsrobotar. Det säger Mattias Hammarqvist, aktiechef på Nasdaq OMX, i en kommentar till gårdagens artikel om professionella förvaltares oro för kursmanipulation.

Placera. nu berättade på tisdagen att 35 procent, mer än var tredje, institutionell aktieförvaltare inte litar på att de får en rättvisande aktiekurs när de gör affärer på börsen. Detta framgick av en enkätundersökning som Avanza Bank gjort på uppdrag av placera.nu. Läs hela artikeln här.

Det bristande förtroendet har sin grund i att de så kallade högfrekvensdatorerna som är programmerade att lägga tusentals köp- och säljorder per sekund kan misstänkas för att manipulera aktiekurserna. Och eftersom datorerna är så snabba är de svåra att övervaka.

En effekt har blivit att allt fler professionella aktieförvaltare gör sina affärer helt utanför börsen. På börsen Burgundy hävdar vd Olof Neiglick att 40 procent av aktiehandeln i Norden "görs OTC" eller i så kallade dark pools. OTC betyder "over the counter" och innebär att affärernas görs utanför börserna direkt mellan köpare och säljare. Dark pools innebär att man inte visar alla de order man har lagt.

"När primärmarknaden fungerar allt sämre blir alternativen attraktiva. Som att göra upp en affär på det gamla sättet att matcha köpare  och säljare utan att behöva få algoritmer på sig", säger Göran Espelund, vd på Lannebo fonder till Dagens Industri.

Mattias Hammarqvist är aktiechef på Nasdaq OMX och är skeptisk till siffran 40 procent. Men han tillstår att även han är oroad av utvecklingen.

"Vi delar oron. Vi för en dialog med medlemmar och insitutionella placerare och vi märker oron även hos dem", säger Mattias Hammarqvist och fortsätter:

"Situationen som uppstått är en följd av de så kallade Mifid-reglerna som öppnat aktiehandeln för konkurrens i hela världen. Det är nu möjligt att handla samma aktie på många olika handelsplatser och det finns ingen samlad övervakning. Den här fragmentiseringen gör att det finns ett fönster öppet för marknadsmissbruk. Den som till exempel vill driva en aktiekurs åt ett håll på en börs, och samtidigt driva kursen åt ett annat håll på en annan börs, kan göra det", säger han.

På detta vis kan alltså aktörer som har tillräckligt snabba datorer skapa en prisskillnad genom kursmanipulation, som man sedan gör en arbitragevinst på. Ett arbitrage är en affär som ger säker vinst när man hittar en prisskillnad som egentligen bara en är felprissättning.

Samtidigt hyr Nasdaq OMX ut platser i sin egen datorhall till högfrekvenshandlare som vill sätta sina egna datorer nära börsens egen dator, och därmed minimera sladdlängden för att maximera hastigheten.

När placera.nu konfronterar Mattias Hammarqvist med påståendet att Nasdaq OMX ger datorerna tillfälle att manipulera kurser slår han ifrån sig.

"Det handlar återigen om det globala regelverket (Mifid). Det spelar ingen roll om vi inte tillhandahåller plats för medlemmernas datorer när alla andra börser i världen  gör det. Samtidigt skapar vi lika villkor för alla börsmedlemmar. Inne i datorhallen får alla exakt samma sladdlängd och samma fibertyp i sladdarna", säger han och uppger att cirka 40 börsmedllemmar har sina datorer inne i börsens lokaler, vilket är ungefär en tredjedel av medlemmarna.

Men har ni förståelse för att privatsparare upplever att de inte får vara på marknaden på samma villkor som de som sitter i er datorhall?

"Ja, det förstår vi. Samtidigt handlar alla privatsparare via någon av våra medlemmar, och vissa av våra moderna medlemmar har börjat tillhandahålla algoritmhandel för sina privatkunder", säger Mattias Hammarqvist.

Så ni ser inte att ni har en roll i det bristande förtroendet för aktiemarknaden?

"Självklart har vi en roll i det bristande förtroendet, vi har uppenbarligen inte lyckats kommunicera att börserna är helt förändrade i Europa och Sverige efter avregleringen. Vi har heller inte lyckats kommunicera att vi vidtagit åtgärder för att behålla handeln av svenska aktier i Sverige, eller åtgärder för att säkerställa ordnad och etisk handel i den nya konkurrensen.Vi tillhandahåller marknaden enligt de regler som gäller. Men det är upp till Finansinpsektionen och tillsyn på EU-nivå att övervaka handeln."

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -