Alla tror på uppgång

Aktiepanel Samtliga i aktiepanelen som deltog i måndagens Avanza Forum i Globen i Stockholm, tror att börsen slutar året på plus. Men på frågan om det blir mer än 10 procents uppgång sänktes två händer, se här vilka.

På måndagen hade Avanza sitt årliga stora evenemang, Avanza Forum i Globen i Stockholm. Inför cirka 2 000 åhörare redogjorde den traditionsenliga aktiepanelen för sin syn på börsen och gav sina bästa köptips.

Samtliga i panelen räckte upp handen som svar på frågan vem som tror att börsen slutar på plus i år. Från vänster på bild Simon Blecher fondförvaltare på Carnegie, Ann Grevelius från SEB Private Banking Family Office, Gösta Carlberg chefredaktör för tidningen Aktiespararen samt Daniel Svensson chefredaktör för tidningen Börsveckan.

När undertecknad höjde ribban i frågan till vem som tror att börsen går upp mer än 10 procent i år sänkte Simon Blecher och Gösta Carlberg sina händer.

"Börsen är ganska neutralt värderad. Jag tror vi får leva med skuldkrisen i ganska många år framöver och därmed också låga räntor. Konjunkturen lär väl hacka sig fram, men kostnaderna bland annat på grund av höga råvarupriser, lär öka för bolagen och därmed pressa nuvarande höga marginaler", sa Simon Blecher som motivering till sin förhållandevis återhållna tro på börsen.

Ett argument för att börsen ändå pallrar sig över 10-procentsstrecken i år är att den redan nu gått upp omkring 12 procent, och att en tro på mindre är så skulle innebära en svagt fallande börs under resten av året. Och så negativ börssyn behöver man inte ha, även om det finns orosmoment ute i världen, anser Ann Grevlius och Daniel Svensson.

Simon Blecher anser att börsläget gör det extra intressant att titta på bolag som ger bra utdelning.

"Det vimlar av sådana. Bolag som kan ge ordinarie utdelningar kring 4-5 procent är den typen av aktier jag letar efter", säger han och nämner byggbolaget Skanska och värdetransportföretaget Loomis.

"Skanska ger en utdelning på över 5 procent, äger fastigheter för uppemot 20 miljarder och har en stor byggrörelse som bara tickar på. De gynnas extra mycket av de stora infrastruktursatsningarna i USA. Loomis har god lönsamhet, låg rörelserisk och är försiktigt värderat. Ingen rökare, men aktien ger 4 procent i utdelning och kan lätt stiga 10-15 procent utan att vara dyr", konstarterar Simon Blecher.

Gösta Carlbergs två favoriter är ett stabilt kassaflödesbolag, den finska energijätten Fortum, och en snabbväxare på marknaden för spel till mobiltelefoner, G5 Entertainment.

"G5 Entertainment växer och gör det med lönsamhet på en växande marknad. Det gör bolaget oerhört intressant. Aktien har gått upp med 100 procent på ett halvår och den kan mycket väl dubblas en gång till", säger han.

Ann Grevelius och Daniel Svensson plockade fram varsitt annat spelbolag, Betsson (Daniel) och Unibet (Ann). De båda företagen verkar i en bransch som ger hög lönsamhet och där tillväxtutsikter finns i samband med att allt fler länder öppnar för onlinespel. Bolagen är också lågt värderade.

Ann Grevelius nämnde även bilsäkerhetföretaget Autoliv som ett köptips.

"Säkerhetsinnehållet i bilar ökar hela tiden, bolaget har finanserna i ordning och ger bra utdelning", säger Ann Grevelius.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -