Skatteplanera före nyår

Deklaration När det gäller skatten är det bäst att smida medan knäcken fortfarande kokar. Redan nu är det hög tid att agera inför vårens deklaration. Se här vad du bör göra innan året är slut.

När årsskiftet nu närmar sig så är det knappast något glädjefyllt börsår vi kan blicka tillbaka på. Åtskilliga sparare har drabbats av stora förluster, och de röda minussiffrorna lyser ilsket på mångas konton.

En liten tröst kan vara att du kan använda dina förluster till att exempelvis minska skatten på en gammal uppskjuten reavinst från en bostadsförsäljning. Men då måste du sälja dina förlusttyngda värdepapper före nyår. Placera.nu förklarar här hur du gör och vad som mer finns att tänka på innan klockan slår tolv på nyårsnatten.

Skatteaffärer

Du kan kvitta dina aktie- och fondvinster mot dina förluster. Är du en av lyckostarna som har uppkomna värdepappersvinster så är det i första hand mot dessa du ska kvitta förlusterna mot.

Men har du inga aktie- eller fondvinster, vilket det är många som efter ett år som detta inte har, så kan du kvitta förlusterna mot ränteinkomster, utdelningar eller reavinsten från bostadsförsäljningen.

Det innebär att det i år kan bli ett ypperligt tillfälle att minska en eventuellt uppskjuten reavinst från en bostadsförsäljning, som ju numera kostar 0,5 procent per år i ränta för den som skjuter upp skatten.

70 procent av kapitalförlusten på aktier eller fonder är avdragsgill mot den uppskjutna bostadsvinsten. För att detta ska gälla i 2012 års deklaration vill det dessutom till att du har sålt av dina förlusttyngda värdepapper före årsskiftet.

Det lägsta belopp att "plocka fram" som en vinst att kvitta mot är 20 000 kronor. Den vinsten ska tas upp till 22/30-delar, vilket betyder att din skattepliktiga vinst blir 14 667 kronor.

"Du får kvitta 70 procent av dina aktieförluster mot dessa 14 667 kronor", säger Cecilia Gunne, skattejurist på Valbay Family Office.

Har du alltså exempelvis 10 000 kronor i aktieförluster så får du dra av 70 procent av dem, det vill säga 7 000 kronor, från de 14 667 kronorna. Det blir 7 667 kronor kvar. Denna summa betalar du sedan 30 procents skatt på, vilket blir 2300 kronor.

Tack vare kvittningen betalar du alltså 2 300 kronor i skatt på dina 20 000 kronor i bostadsvinst, istället för 4 400 kronor.

Givetvis kan du "aktivera" mer än 20 000 kronor från din uppskjutna bostadsvinst om du har större aktieförluster än i exemplet ovan.

"Men observera att om du bara tar fram en lika stor aktieförlust som vinsten så kommer det att uppstå en liten mellanskillnad som du måste betala skatt på till Skatteverket. Detta eftersom vinsten tas upp till 22/30, det vill säga 73,33 procent och du bara får använda 70 procent av dina aktieförluster till kvittningen. Denna mellanskillnad kommer i form av kvarskatt", förklarar Cecilia Gunne.

Har du ingen vinst alls att kvitta förluster mot så kan du medges skattereduktion på inkomst av tjänst. Den är på 30 procent på ett totalunderskott på upp till maximalt 100 000 kronor. Men eftersom endast 70 procent av kapitalförlusten får användas vid skattereduktion så blir den totala skatteminskningseffekten 21 procent.

Har du ett underskott som överstiger 100 000 kronor får du endast använda 21 procent av den överskjutande delen som skattereduktion.

Kapitalförsäkringen

Du betalar ingen skatt på eventuella vinster i en kapitalförsäkring och därför kan du inte kvitta förluster och vinster mot varandra i denna sparform. Däremot finns det annat inom kapitalförsäkringen som du kan behöva tänka på.

Sitter du med fonder eller aktier i din kapitalförsäkring som du ändå har tänkt sälja snart så gör du bäst i att göra det före årsskiftet. Skatten på din kapitalförsäkring är en schablonskatt som baseras på det ingående värdet i början av året (plus insättningar under året enligt de nya skattereglerna), och därför vill du såklart ha så lite som det går på kontot i början av året. Alltså, har du ändå tänkt sälja av något så gör det nu och ta ut pengarna över årsskiftet.

Har du tänkt flytta ditt sparande från kapitalförsäkringen till det nya investeringssparkontot, ISK? Då vill det till att du flyttar ditt kapital ut ur kapitalförsäkringen före årsskiftet. I en kapitalförsäkring baseras din skatt på ingående värde i början av året, och i ISK baseras skatteunderlaget på det ingående värdet varje kvartal plus insättningarna under kvartalet (läs mer om hur beskattningen i ISK fungerar här).

Det här betyder att dina pengar kan dubbelbeskattas om du inte lämnar kapitalförsäkringen före årsskiftet.

Pensionssparandet

Du får göra avdrag för ditt pensionssparande på upp till 12 000 kronor i vårens deklaration. Men då måste du ha satt in pengarna i din pensionsförsäkring eller på ditt pensionssparkonto före årsskiftet.

Har du egen firma? Du kan dra av 12 000 kronor plus ett tillägg på 35 procent av överskottet från näringsverksamheten.

Övrigt

I övrigt kan årsskiftet vara en bra tidpunkt för en rejäl städning av portföljen. Mycket har hänt i världsekonomin under året och kanske kan det vara läge för en översyn av vilka aktier och fonder du egentligen bör bära med dig in i det nya året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -