Holmen värderar upp skogsinnehav

Holmen  Skogsbolaget Holmen har genomfört en omvärdering av sitt skogsinnehav, vilket kommer att påverka rörelseresultatet kraftigt uppåt i år. Det framgår av ett pressmeddelande. Aktien stiger.

Holmen har genomfört en omvärdering av sitt skogsinnehav, vilket kommer att påverka rörelseresultatet i det fjärde kvartalet med 3,6 miljarder kronor och resultatet efter skatt med 2,6 miljarder kronor.

Uppvärderingen baseras på en ny avverkningsplan samt ändrade pris- och kostnadsantaganden. Den nya avverkningsplanen baseras på en omfattande inventering av skogsinnehavet.

Även för perioderna efter de närmaste tio åren bedöms avverkningen bli betydligt högre än i den gamla avverkningsplanen.

"Vårt aktiva och långsiktiga skogsvårdsarbete gör att vi trots ökad avverkningstakt kan öka virkesförrådet i våra skogar med 40 procent under de kommande fyrtio åren", säger Sören Petersson, affärsområdeschef för Holmen Skog i pressmeddelandet.

"De senaste årens snabba prisökningar är drivet av en stark efterfrågan från sågverken samt ökad användning av ved för energiproduktion. Sett över en längre tidsperiod har virkespriserna stigit i takt med inflationen i samhället. Den nya värderingen baseras på en syn att skogen är en tillgång som kommer att öka i värde över tiden", säger Magnus Hall vd för Holmen i en skriftlig kommentar.

Holmen har 1,3 miljoner hektar mark, varav 1,0 miljon hektar utgör produktiv skogsmark.

Holmens skogsinnehav kommer efter omvärderingen vara redovisat till 15,8 miljarder kronor före skatt.

Holmens ökade avverkningstakt och uppvärdering av skogsinnehavet välkomnas av analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med. Någon överraskning är beslutet dock inte.

"Det visar på att de bolag som har skogstillgångar har reala värden, som då och då värderas upp. Den ökade avverkningen innebär att kassaflödet från skogen kommer att öka", säger Mikael Jåfs, analyschef på Cheuvreux Nordic.

"En intressant faktor är att Holmen har en historia av att göra en extra utdelning vid vissa tillfällen. Även om uppvärderingen i sig inte är kassaflödesgenererande, kan man fundera på om inte något kunde hända på den fronten", spekulerar Mikael Jåfs.

En annan analytiker konstaterar att uppvärderingen var väntad och väl kommunicerad sedan tidigare, men att den blev större än han och förmodligen de flesta andra räknat med.

"Jag är förvånad över att aktien inte stiger mer", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -