Lundbergs lockar minst av investmentbolagen

Aktieanalys  Att påstå att Lundbergs, med styrelseordföranden Fredrik Lundberg i spetsen, är ett spännande investmentföretag vore en grov överdrift. Inte ens bolagets adelsmärke, direktavkastningen, står längre ut som särskilt attraktiv.

Det händer relativt lite i Lundbergs, innehaven är framför allt koncentrerade till fastighet- och byggsektorn. Substansrabatten ligger stabilt på drygt 20 procent, vilket är en lägre rabatt än för flertalet andra investmentbolag.

Lundbergs har, liksom samtliga investmentbolag, haft ett motigt tredje kvartal. För kvartalet redovisades en förlust på 194 miljoner kronor. Substansvärdet minskade under kvartalet med 42 kronor per aktie, viket motsvarar en nedgång på 15 procent.

Lundbergs rapport över årets tredje kvartal är lättläst. Rapporten är på totalt åtta sidor, informationen avseende utvecklingen för portföljbolagen, strategi etc. lyser till stor del med sin frånvaro.

För att vara helt ärlig är det lika spännande att läsa Lundbergs rapport som att titta på när målarfärg torkar. Man får känslan av att externa aktieägare är något nödvändigt ont samt att delårsrapporten skall innehålla så lite information som det över huvud taget är möjligt att ge.

Det dominerande innehavet i portföljen är fastigheter i Fastighets AB L E Lundberg. Vid utgången av årets tredje kvartal uppgick värdet till 11 195 miljoner kronor, vilket motsvarar 33 procent av det totala värdet på innehaven.

I storleksordning består resterande del av substansvärdet av innehav i de börsnoterade bolagen Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik, Husqvarna, Indutrade samt övriga värdepapper.

Det finns en klar slagsida i portföljen mot aktier inom fastighet och bygg. Vid utgången av kvartalet svarade dessa bolag för 56 procent av det totala värdet.

Om vi tittar på de företag som ingår i Lundbergs aktieportfölj kan vi konstatera följande: Det enda av investmentbolagets innehav som placera.nu har köprekommendation på är Handelsbanken. För skogsjätten Holmen har vi en säljrekommendation. För samtliga övriga innehav har vi en neutral syn.

En del gillar Lundbergs tråkighet, andra inte. För en långsiktig och riskobenägen placerare kan självklart Lundbergs vara ett intressant alternativ. Lundbergs har en uttalad målsättning att utdelningen skall öka år för år. Detta uppfyllde företaget mellan år 2000-2007.  För år 2008 sänktes dock utdelningen från 9 till 6 kronor per aktie. För år 2010 delade företaget ut 7,50 kronor per aktie.

Gjorda reavinster bland annat i Cardo som medförde en realisationsvinst på 2,6 miljarder kronor gör att vi räknar med en utdelning minst i samma nivå för år 2011. Det skulle ge en dirketavkastning på drygt 4 procent, vilket inte är dåligt, men i dagsläget lägst av de stora investmentbolagen. Ratos har till exempel en direktavkastning på 7,5 procent enligt analytikernas prognoser för utdelningen. Industrivärden har 6 procent.

Familjen Lundberg kontrollerar 52 procent av kapitalet samt 89 procent av rösterna i bolaget. Man kan med andra ord se Lundbergs som familjens mer eller mindra privata aktieportföljer. Detta innebär att risken finns att de små aktieägarnas intressen från tid till annan får stå tillbaka för familjens, vilket självklart är ett minus.

Inom vår placeringshorisont på tre till sex månader är det med andra ord inte en bukett aktier som tilltalar oss.

Vid utgången av årets tredje kvartal uppgick substansvärdet till 248 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 300 kronor vid årsskiftet.  Den senaste tidens börsnedgång har ytterligare urholkat värdet. När detta skrivs uppgår substansvärdet till cirka 238 kronor per aktie, vilket motsvarar en nedgång med 22 procent sedan årsskiftet.

Lundbergs värderas för närvarande till en substansrabatt på 22 procent, vilket är i nivå med företagets historiska genomsnitt. Vi ratar Lundbergs till förmån för lägre värderade investmentbolag som Kinnevik och Investor. Rekommendationen blir fortsatt Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lundbergföretagen B Neutral 181,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -