Warren Buffett i köpartagen

Buffet  Den legendariske amerikanske investeraren Warren Buffett har under det tredje kvartalet köpt aktier för 70 miljarder kronor i ett företag. Se här vilket.



Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har köpt aktier för 10,7 miljarder dollar, drygt 70 miljarder kronor, i it-företaget IBM under det tredje kvartalet. Ägarandelen motsvarar 5,5 procent i bolaget. Det framgick av en intervju med den kände investeraren som tv-kanalen CNBC sände måndagen.

"Jag har läst IBM:s årsredovisning varje år i 50 år. Den här gången jag läste den, jag läste den på den lördag, såg jag hur välskött bolaget är. De har lagt ut en plan och följt den till punkt och pricka", säger Warren Buffett som förklaring till att han nu fått upp ögonen för bolaget.

Den som förknippar IBM med dammiga pc-datorer ska dock tänka om. Pc-tillverkningen är såld och företaget är idag ett it-konsultföretag.

I den långa direktsända intervjun sa Warren Buffett även att han är mycket kritisk till finansmarknadens regelsystem.

"Så länge människan gjort affärer har det funnits folk som fuskat, stulit, och tagit orimliga risker. Så kommer det att fortsätta vara. Det är en del av vår natur. Men regelsystemen får inte vara utformade så att de stimulerar till överdrivet risktagande", säger Warren Buffett.

"En vd för en bank som går omkull eller räddas för att den är too big to fail, ska inte belönas. Den personen ska straffas, men några straff har vi inte i dagens regler", säger han.

Han sa dessutom att han letat noga efter lågvärderade europeiska banker att köpa aktier i, men att han inte hittat några. 
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -