Japan inte orsak till panik för svenska sparare

Katastrofen i japan  (Uppdaterad)  Kärnkrafthaveriet i Japan skapar oro i hela världen och sänker alla börser. Men katastrofen i Japan är inte en världsekonomisk katastrof. Det finns ingen orsak till panik här hemma.



Tokyobörsen föll med drygt 10 procent på tisdagen, ännu mer än måndagens fall med 6 procent. Orsaken är sannolikt att katastrofen i Japan började i fredags och att förödelsen skett över en helg. För japanska företag gick måndagen åt till att se över vidden av skadorna, och vidden börjar stå klar för aktiemarknaden, med ett stort antal stängda fabriker och produktionsbortfall som följd.

Den akuta situationen med kärnreaktorerna i Fukushima förvärras nu dagligen.

Ur det perspektivet är det inte konstigt att Tokyobörsen faller kraftigt, och att fallet blev värre på tisdagen än på måndagen.

Ett scenario med massevakuering av miljontals japaner utlöser självklart ett kraftigt börsfall. Och när det sker i världens tredje största ekonomi är det naturligt att det smittar över hela världen. Stockholmbörsen öppnade ned med nästan 2 procent på tisdagen.

Lägg därtill att Moammar Khaddafi rycker fram i en motoffensiv i Libyen. Vi kommer att få se en stökig period på börsen i närtid.

Katastrofen i Japan är fruktansvärd. Humanitärt är det svårt att fullt ut föreställa sig hur det är att se sitt hus förvandlas till en sopig lervälling, att bli akut evakuerad på grund av härdsmälta i ett kärnkraftverk.

Men världsekonomiskt är inte konsekvenserna fullt så stora, även om det känns dramatiskt på börserna just nu. Ödeläggelsen i Japan bör inte orsaka panik globalt, och bör heller inte göra det för en svensk småsparare.

Japans ekonomi är i stort sett självgående i så måtto att om staten behöver låna pengar, kan den göra det inom landet, och behöver därmed inte påverka världens valutamarknader i någon större omfattning.

Efterfrågan på olja i världen, och därmed priset, väntas gå ned tillfälligt eftersom oljekonsumerande anläggningar i Japan nu slagits ut. Men redan inom två månader väntas efterfrågan öka igen.

Den norska banken DNB Nor gör analysen att nettoeffekten från jordbävningen i Japan på efterfrågan på råolja och oljeprodukter sannolikt blir positiv om 2-4 månader, men att efterfrågan på kort sikt faller betydligt.

En av anledningarna till att DNB Nor tror på en positiv nettoeffekt på efterfrågan är att de stängda kärnkraftverken i Japan kommer att tvinga fram en större användning av olja. Fyra faciliteter har stängts ner och enligt banken verkar det som att 9 gigawatts kapacitet går förlorad.

Japans efterfrågan på olja var 2010 4,37 miljoner fat per dag vilket gör landet till den tredje största konsumenten i världen efter USA och Kina.

Flera oljebolag föll på Stockholmsbörsen på måndagen och fortsatte ned på tisdagen, däribland Lundin Petroleum och Allianze Oil. Men det är kortsiktiga reaktioner.

Stålpriset väntas stiga när återuppbyggnaden sätts igång. Det gjorde SSAB till vinnare på måndagens börs, även om aktien inte orkade stå emot på tisdagen. Lundin Mining föll, men i detta fall finns specifika orsaker som gäller företagets eventuella fusion med andra bolag, det ska alltså inte ses som en Japan-effekt.

En annan intressant effekt är att aktier som kan relateras till alternativa energikällor stiger, eftersom frågetecken nu åter höjs kring hur säker kärnkraften egentligen är.

Vindkraftsbolaget Arise Windpower steg med 3,2 procent på måndagen och fortsatte upp på tisdagen. Solcellsbolaget Etrion har stigit med nästan 6 procent sedan i måndags. I Norge steg Renewable Energy Corporation, REC, med 8,7 procent på måndagen och med ytterligare drygt 5 procent på tisdagen.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -