Så undviker du fallgropar på börsen

Krönika  Den senaste tidens händelser i HQ Bank, där värdet i princip raderats ut, har återigen satt fingret på den risk som handel i aktier innebär. Här listar jag ett par vanliga fallgropar på börsen.

Kan en småsparare lära sig något av det som hänt på börsen under våren och sommaren? Ja, enligt min mening finns det några saker man bör tänka på:  Var kritisk till nyintroduktioner i allmänhet, och till introduktioner av små bolag i synnerhet. Framtidsutsikterna är i de flesta fall överdrivet positiva.  Inte minst vårens emissioner visar tydligt att värderingarna har varit allt för högt uppskruvade.

Vi varnade för emissionerna i bland annat Scandbook, Arise Windpower, 02 Vind, Ekomarine, Lunchexpress samt Hartelex. Förutom 02 Vind, som inte ens kom in på börsen, har samtliga varit usla placeringar.

Scandbook är värstingen i sällskapet med en nedgång med 65 procent sedan noteringen. Övriga, i samma ordning som i stycket ovan har, till och med idag, gått ned med 20, 35, 56 respektive 4 procent jämfört med introduktionskursen.

Att vara försiktig i allmänhet vid introduktioner är ett råd. Ett annat är att helt avstå från introduktioner som genomförs via mindre aktörer som till exempel Aktietorget.

De flesta emissionerna på Aktietorget är på lägre än en miljon euro. Detta är självklart inte någon slump, tvärtom.  Om emissionsbeloppet överstiger en miljon euro krävs det att ett prospekt upprättas. Detta innebär att innehållet skall uppfylla en lång kravlista från Finansinspektionen samt att det färdiga prospektet skall granskas och godkännas av samma myndighet. Detta ger en trygghet över att den informationen som redovisas i prospektet är korrekt.

För en emission under en miljon euro behövs däremot bara ett investarmemorandum, ett dokument som egentligen saknar all kontroll och där företagets ledning  fritt kan måla upp vilken bild den vill av framtiden.

Varför söker sig företag då till en lista som Aktietorget? Jag har talat med tiotalet företag  och samtliga ger samma svar. Aktietorget är den sista möjligheten till finansiering när banker och riskkapitalister, Almi samt övriga stora privatinvesterare sagt nej. Fundera gärna en stund på varför.  Det riskkapitalbolag som missar en uppenbart god affär finns inte.

En ytterligare alarmklocka är att ingen analytiker på någon bank eller kommissionär tittar på dessa små företag. De analyser som trots allt finns är så kallade beställningsanalyser där företaget själv betalar för att få en analys utförd. Var och en kan själv fundera på hur kritisk och vederhäftig en sådan analys egentligen är. Det enda undantaget från denna regel är placera.nu:s systertidning Börsveckan som opartiskt analyserar börsens små bolag.

Ett argument för de små bolagen är att ett innehav skall ses som en krydda i en välbalanserad portfölj. Det håller jag till fullo med om. Några procent av portföljen kan gärna satsas på förhoppningsbolag. Tyvärr ser det inte ut så för de flesta placerare.

Likviditetsaspekten är en ytterligare avgörande faktor till att vi ratar microbolagen.  Likviditeten är i de flesta fall urusel. Detta innebär att om det händer något negativt i företaget är det i princip omöjligt att komma ur positionen. Det finns gott om aktier på Aktietorget, NGM och First North som överhuvudtaget inte omsätts en vanlig handelsdag.

Rekommendationen för den som inte är mycket insatt i enskilda bolag blir därmed att undvika att investera i företag som är noterade på de mindre listorna. Genomlysingen av analytiker är i princip noll. Informationen, inte minst i de memorandum som upprättas, är i många fall högst tvivelaktig.

Placera.nu kommer att fortsätta granska de mindre handelsplattformarna/marknadsplatserna. Vi kommer även att fortsätta kritiskt granska nyintroduktioner, oavsett vilken lista som notering söks på, samt oavsett vilken bank eller kommissionär som står bakom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -