Fonden som tjänar på fallande börs

Analys Somliga investerare söker placeringar som stiger när börsen faller. Men förlusten kan bli stor om det går fel. Amundi Volatility World Equities är en fond som tenderar att stiga när börsen faller. Samtidigt är nedsidan förhållandevis begränsad.

Osäkerheten på aktiemarknaden är hög. Den senaste tiden har börsen fallit över 10 procent och fondspararna har sålt för miljardbelopp. Många fondsparare nöjer sig med att placera på räntekonto eller i korta räntefonder i väntan på att börsen ska repa mod igen.

Andra söker investeringsalternativ som stiger när börsen faller. En av de mest kända placeringarna är Handelsbankens Xact Bear som är en ren hävstångsfond. Går Stockholmsbörsen ned 10 procent stiger Xact Bear med 15 procent. Nackdelen med är att det omvända också gäller, har man fel och börsen istället stiger med 5 procent faller Xact Bear med 7,5 procent. Man måste alltså vara flink för att hantera Xact Bear rätt, dessutom finns den inte i PPM.

För fondsparare kan därför Amundi Volatility World Equities vara ett gott alternativ. Fonden finns också i PPM. Strategin går ut på att tjäna pengar på volatiliteten, upp- och nedgångarna, på aktiemarknaderna i USA, Japan och Euroland. Det gör den främst genom att köpa och sälja optioner och andra derivat.

Det är rätt komplicerat, men enkelt förklarat anser de att den normala volatiliteten ligger på cirka 25 procent. När den är högre än så kan förvaltaren, Gilbert Keskin och hans sju kollegor, ta korta positioner, som de tjänar pengar på om volatiliteten minskar. När volatiliteten är låg tar de långa positioner.

Det som kallas kort position betyder att man investerar i värdepapper som stiger i värde när marknaden går ned. En lång position stiger i värde när marknaden går upp.

De arbetar på tre marknader, USA, Euroland och Japan. Innehaven är olika beroende var på volatilitetskurvan respektive marknad befinner sig. Det tredje benet är att försöka tjäna på volatilitetens korsiktiga rörelser, volatiliteten i volatiliteten. Det betyder att även om den är högre än 25 procent och förvaltarna bedömer att den fortsätter stiga kan de vara långa i postitionerna.

Fondens avkastningsmål ligger på 7 procent per år. Men den har presterat mycket bättre än så under kortare perioder, framför allt då volatiliteten har slagit kraftigt.

Historiskt har fonden lyckats mycket bra, framför allt under perioder då aktiemarknaderna fallit. Under 2008 steg fonden med drygt 50 procent räknat i svenska kronor, samtidig backade världsindex med cirka 30 procent. En stor del av uppgången berodde på en fallande krona.

Här ska påpekas att en svensk sparare tar en valutarisk främst mot dollarn i denna fond. En stigande krona kan försämra avkastningen.

Men så har vi den positiva sidan med de relativt begränsade förlusterna om marknaden går åt fel håll; under 2009 steg världsindex i svenska kronor med knappt 20 procent, då föll Amundi Volatility World Equities med knappt tre procent. Det kan jämföras med Xact Bear som föll med 55 procent.

Den senaste månaden har Stockholmsbörsen fallit med cirka 7 procent, världsindex har fallit med knappt 2,5 procent. Samtidigt har Amundi Volatility World Equities stigit med drygt 12 procent. Xact Bear har stigit med cirka 4 procent.

Fondbolaget, Amundi, är okänt för de flest svenskar. Men det är stort och mycket välkänt internationellt. Amundi är namnet på de två franska bankernas, Crédit Agricole och Société Générale, gemensamma bolag för kapitalförvaltning och fonder. Hos Pensionsmyndigheten, PPM, ändrade fondbolaget Crédit Agricole namn till Amundi Funds i mars.

Placera.nu rekommenderar Amundi Volatility World Equities till de som tror på en fallande börs och som önskar att investera i en fond som har möjligheten att stiga utan en alltför stor risk.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -