Valutasäkra din fondportfölj

Fonder  De turbulenta valutakurserna gör att sparare i utländska fonder just nu tar en ovanligt stor valutarisk. Läs hur du själv kan valutasäkra dina sparpengar.

Det är inte längre ovanligt att en valuta rör sig flera procent på bara några timmar. För sparare i utländska fonder innebär det att börsuppgångar riskerar att utarmas eller till och med vändas till förluster. Så vad kan du göra för att minska valutarisken?

Större bolag säkrar valutakursen genom att köpa derivat. På så sätt kan bolaget bestämma vilken kurs som ska gälla när de får betalt för en leverans om till exempel sex månader. Dessa instrument, huvudsakligen terminer och optioner, är dock förenade med höga risker och är därför inte lämpliga för privatpersoner.

Det finns emellertid en växande skara av liknande instrument som riktar sig mot privatpersoner, dessvärre är de flesta rätt krångliga att förstå och kostar en hel del. Det gör att de endast bör användas under kortare perioder då du är orolig för mycket stora valutarörelser.

En variant är Mini Futures (även kallade minisar), som ges ut av ABN Amro. Dessa instrument handlas direkt på svenska derivatbörsen NDX. Affärerna gör du genom din vanliga mäklare eller bank.

Det finns två grundvarianter av minisar: Mini Long och Mini Short. Den långa varianten stiger när den underliggande valutan stiger.  Den korta varianten stiger när den underliggande valutan sjunker.

Om du har en stor del av din portfölj placerad i dollar, och tror att kronan kommer att stärkas mot dollarn, kan du minska din risk genom att köpa Mini Short på dollar/SEK-kursen.

Minisar har en inbyggd hävstång vilket innebär att du bara betalar en del av exponeringen, resten läggs upp av utgivaren och du betalar för finansieringen. Om hävstången på en Mini Long är 5 och den underliggande tillgången stiger med 10 procent så stiger minisen med 50 procent. En inbygg stop loss-nivå gör att den möjliga maxförlusten är begränsad till det satsade kapitalet.

Placera.nu har bett Viktor Östebo på SIP Nordic Fondkommission ta fram ett exempel på hur du som fondsparare kan använda minisar för att valutaskydda din portfölj. Så här kan det se ut, enligt honom:

Sven investerar 100 000 kronor i fonder som handlas i dollar. Den aktuella dollarkursen i exemplet är 8,20 kronor. Beloppet i dollar blir 12 195. Utgivaren anger en multiplikator som visar hur många minisar du behöver köpa för att skydda en valutabelopp. Nivån på multiplikatorn skiljer sig åt mellan olika Minisar men är egentligen bara en förpackningsfråga, det vill säga i hur stora enheter instrumenten säljs.

För att skydda sig mot dollarras köper Sven MINISHRT USD A.

Hävstång: 5,26
Stop loss: 9,26 kr
Pris: 15,50 kr

Antal som krävs för att skydda hela beloppet - mutliplikator 0,1 * 12 195 dollar = 1220 stycken minifutures

Investeringsbelopp: 18 910 kronor.

Försvagas dollarn stiger värdet på Svens minisar. Om dollarn i stället skulle stiga sjunker mini-kursen men samtidigt ökar värdet på hans fondinvestering, se tabellen nedan.

"För den som tror på amerikanska aktier men är rädd för dollarras är det här ett effektivt sätt att skydda sig", säger Viktor Östebo.

För valutasäkringen betalar Sven dels courtage till sin mäklare och dels en finansieringsavgift till utgivaren. Den sist nämnda avgiften ligger just nu på 1,7 procent per år. Det innebär att Sven för ett helt år får betala 1 700 kronor för finansieringen. Dessutom måste Sven ligga ute med de pengar det kostar att köpa minisarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -