Nytt börsbolag för optimisten

Aktieanalys  Lite i skymundan har börsen fått ett nytt miljardbolag. Aktien, som sedan i måndags handlas på Stockholmsbörsens mid cap-lista, passar nog optimisten bäst.

Gummibolaget Hexpols aktier handlas sedan i måndags på börsens lista för medelstora företag. Kursen ligger kring 72 kronor, börsvärdet är 1,8 miljarder kronor. Bolaget är en avknoppning från Hexagon.

Poängen med avknoppningen är troligen att Hexagons storägare, anförda av Melker Schörling, vill göra företaget mer jämförbart med sina amerikanska konkurrenter inom mätteknik. Historiskt har de Nasdaq-noterade bolaget nämligen värderats ett gott stycke högre än Hexagon - en skillnad som kan minska nu när Hexagon renodlats till mätteknik.

Men det finns gott om avknoppningar där den mindre ansedda delen blommat upp och blivit riktigt bra på egna ben. Gunnebo Industrier är ett exempel. Xano är ett annat. I Hexpols fall finns dock en del faktorer som talar mot bolaget på dagens börs. En är själva inriktningen.    

Hexpols största affärsområde, Compounding, tillverkar olika slags gummibladningar främst till kunder inom fordonsindustrin. Det kan till exempel röra sig om tätningslister som används för att få en tyst förarmiljö. Lyxbilar lär innehålla upp mot 50 meter sådana tätningslister. Det andra, mindre, affärsområdet heter Engineered Products och tillverkar främst gummi- och plasthjul till lagertruckar.

Här syns ett par egenskaper som många börsplacerare oroar sig för just nu. Råvarorna är mestadels oljebaserade vilket gör att Hexpol måste brottas med stigande insatspriser. Samtidigt har kunderna i fordonsbranschen svårt att höja sina priser vilket likaledes gör det svårt att acceptera ökade priser från underleverantörer som Hexpol. Företaget framstår dessutom som mycket konjunkturkänsligt. Efterfrågan på hjul till lagertruckar borde exempelvis vara mycket känslig för försämringar i konjunkturläget.

Fram till nu har Hexpol varit skickliga på att parera dessa trender. Fabriker har till exempel flyttats från länder som Kanada och USA till Mexiko och Kina där efterfrågan fortsatt är hög och tillverkningskostnaderna låga.

Den finansiella utvecklingen har varit god. De senaste tre åren har den organiska tillväxten varit nästan 10 procent i medeltal och rörelsemarginalen 10,5 procent. De senaste 12 månaderna har Hexpol omsatt 2,9 miljarder kronor med 319 Mkr i rörelseresultat och drygt 7,50 kronor i vinst per aktie. Sannolikt blir helåret 2008 bättre än så. Aktien handlas till cirka 9 gånger vinsten uppskattar vi. Det är lite högre än liknande bolag som Nolato och Trelleborg men inte orimligt. Hexpol växer bättre än Nolato och är inte lika högbelånat som Trelleborg, exempelvis.  

Aktien passar nog bäst för den som tror att dagens oro för stundade lågkonjunktur parat med höga oljepriser är överdriven. Vi på placera.nu är neutala till Hexpol i nuläget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HEXPOL B Neutral 68,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -