Lönsamt skrot i Kilsta

Aktieanalys från börsveckan Kilsta Metall har tjänat bra pengar på att återvinna metall ur skrot. Aktien har nog inte samma lönsamhetspotential.

Sedan mars är Kilsta-aktien noterad på NG:s MTF-lista och i dagsläget ligger kursen kring 1,85 kronor. Företaget startades så sent som 2006 men grundaren, Anders Svärdvik, har lång erfarenhet inom skrotbranschen. Han startade bland annat en återvinningsanläggning i Norrköping som sedermera såldes till Ragnsells för 40 Mkr, enligt Kilsta Metall. Basen i dagens verksamhet är i industriområdet Kilsta i Karlskoga. Ett gammalt stålverk har rustats upp för att rymma återvinningen som både sker manuellt och med hjälp av maskiner. Skrot köps in från allehanda håll. Nyligen slöts ett avtal med Ragnsells som levererar 75 procent av sin mixmetall från Västerås till Kilsta. Detta material innehåller 5-50 procent metall som Kilsta utvinner till ren koppar, aluminium, mässing, zink och järn. Slutprodukterna säljs till stålverk, aluminiumgjuterier med mera.

Förädlingsvärdet känns väl halvhögt i dylik verksamhet. Många minns nog att Tricorona hade stora bekymmer med att få lönsamhet i sina återvinningsenheter. I dag är de för övrigt sålda. Men Kilsta redovisar ett väldigt gott resultat. Under det förlängda räkenskapsåret 2006/2007 (16 månader) så omsattes 40,5 Mkr med 15,2 Mkr i resultat före skatt. Bolagets VD Anders Hilmersson uppger för BV att samma goda marginal knappast håller framöver på grund av investeringar och tillväxt. Men även med en ordentligt mycket lägre marginal så framstår lönsamheten som god.

Nyligen meddelade Kilsta att man förvärvar den gamla Norrköpingsanläggningen som Anders Svärdsvik statade. Den omsatte 50 Mkr under 2007 och Kilsta spår nu en årsomsättning på 75-95 Mkr för egen del. Hur mycket man betalade uppges inte men troligen handlade det om små belopp. Under Ragnsells tid har enheten nämligen gjort förlust. Det nu 20 man starka Kilsta tror att man kan vända trenden. 

Kilsta är fortfarande ett litet företag, noterat på en lista där få regler gäller (som insiderrapportering) och framstår dessutom som väldigt beroende av sin grundare/produktionschef. Det kan man möjligen svälja om värderingen är låg nog. Börsvärdet ligger dock på 114 Mkr och till det ska läggas en nettoskuld på 18 Mkr (plus eventuell skuld för Norrköpings-förvärvet). Når omsättningen 85 Mkr i år och marginalen ytterst fina 20 procent, så handlas bolaget till 1,6 gånger omsättningen och 10 gånger vinsten. Det är inte låga siffror. Och kanske är det BV:s fördomar med skrotbranschen som spökar, men vi undrar dessutom om Kilsta kan försvaras sina beundransvärda marginaler framöver.

Så om nu inte Kilstakursen rusar på att bolaget stämplas som "cleantech" (man vet aldrig) är det svårt att se utrymme för kurslyft.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
GRANGEX Sälj 0,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -