Flytträtt för pensioner  tillbaka 1 maj

Nyheter I dag presenterade regeringen sin proposition om flytträtt för pensionspengar som placerats före år 2006. Det tidigare flyttstoppet hävs från den 1 maj. Enligt lagförslaget blir det möjligt att pensionsspara avdragsgillt i alla EES-länder. Men samtidigt skärps skattekontrollen.

"Konkurrens över gränserna är bra och en grundsten i europatanken. Svenska småsparare kan snart flytta sina pensionsförsäkringar i stora delar av Europa. Samtidigt ser vi till att den nya utökade flytträtten inte kan utnyttjas för skatteflykt", säger finansminister Anders Borg enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet.

I dag är pensionssparande avdragsgillt bara för pensionsförsäkringar som tecknas hos försäkringsgivare som är etablerade i Sverige. Nu blir det även möjligt att få skatteavdrag för premien även om försäkringen tecknas i ett annat EES-land.

Alla försäkringsgivare, både i Sverige och i EES-området, ska lämna kontrolluppgifter till Skatteverket när en pensionsförsäkring eller kapitalet i den flyttas. Därmed anser finansministern att det är säkert att den pension som så småningom betalas ut tas upp till beskattning i Sverige, oavsett i vilket land kapitalet är placerat.

Även avkastningsregeln skärps. Enligt förslaget ska ett belopp som motsvarar försäkringens värde uppräknat med 1,5 tas upp under inkomst av tjänst om avtalsparterna ändrar försäkringsvillkoren, förfogar över försäkringen på ett otillåtet sätt eller om kontrolluppgift inte lämnas.

När lagen träder i kraft slopas flyttstoppet för pensionsförsäkringar, som infördes i februari 2007.

De förslag som nu läggs fram i propositionen innebär att det från den 1 maj i år åter blir möjligt att flytta pensionsförsäkringar såväl inom Sverige som inom EES utan skattekonsekvenser. Men flytträtten måste vara avtalad i pensionsförsäkringsvillkoren. Det här rör sig alltså inte om någon obligatorisk flytträtt för allt pensionskapital. De försäkringsbolag som inte vill införa flytträtt för pengar som är sparade före år 2006 behöver inte göra det.

Det finns i dag en rad förvaltare som hade frivillig flytträtt före stoppet och som åter kan tillhandahålla flytträtt i samband med den nya lagen. Konsumenternas Försäkringsbyrå har listat dem på sin hemsida (www.konsumenternasforsakringsbyra.se), och redogör för vilka villkor som gäller för flytten.

En Sifoenkät som Avanza Bank låtit genomföra visar att fyra av tio svenskar vet vad flyttstoppet är. Tre av tio känner till det, men anser sig ha för dåliga kunskaper om det.

"Av de äldre uppger 12 procent att de känner till flytträtten, jämfört med endast 4 procent av de yngre", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -