Snålt bud på Boss Media

Aktieanalys I förra veckans analys av Boss Media, med vd Mikael Hallén, såg vi ett långsiktigt köpläge och en potentiell uppköpskandidat. Idag kommer ett bud från huvudägarna Medströms som tillsammans med GTECH bjuder 19 kr per aktie.

Det är inget kanonbud med tanke på att aktien har handlats till 14-15 kronor den senaste tiden. På en lågt räknad prognos ligger p/e-talet på 15 innevarande år om man justerar för nettokassan på 4 kronor per aktie. Men det ter sig sannolikt att budet går igenom förutsatt att inte ytterligare budgivare dyker upp.

På en nedpressad börs framstår kontantbud som ger snabba pengar än mer attraktivt. Budet innebär att Medströms behåller sin befintliga andel om 12,5 procent i Boss Media genom det nya ägarbolaget GEMed, GTECH kommer äga resterande del. GTECH är dotterbolag till Milanobörsnoterade Lottomatica som är en av världens största kommersiella lotterioperatörer.

Tydligen ska budprocessen ha inkluderat ett flertal intressenter och med tanke på budnivån får man en dålig bismak av att GTECH får köpa Boss Media till ett rabatterat pris mot att Medströms får kvarstå som ägare. Boss Medias överkapitaliserade balansräkning sänker förvärvskostnaden rejält för budgivarna.

Ett villkor i budet är att nivån justeras om utdelning skulle ske innan budet går igenom. Att Boss Media dessutom ser ut att vara på väg in i en fas av hög tillväxt bidrar till känslan av att budgivarna, som har ett informationsövertag, plockar russinen ur kakan innan marknaden prisat in det i aktiekursen.

Vi rekommenderar att vänta med att sälja för att invänta en eventuell budhöjning eller budstrid.

Patrick Bergström

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -