Vänta med Midway tills konjunkturläget klarnar

Aktieanalys Konglomeratet Midway, med huvudägare Sten K Johnson, kom under eftermiddagen med ett bokslut för 2007 utan överraskningar. Aktien är inte jättebillig, men direktavkastningen är över 7 procent. Konglomeratets konjunkturberoende gör att vi avvaktar.

Tillväxten tickar på i maklig takt för Midway och intäkterna under året uppgick till 2 450 Mkr (2 358 Mkr). Rörelseresultatet blev 193 Mkr och vinsten per aktie blev 5,84 kronor. Förvärv och försäljningar av dotterbolag är en del av Midways verksamhet och som vanligt utgjordes en del av vinsten av reavinster, rensat för dessa uppgick resultatet till 5,35 kronor (5,44 kronor) per aktie.

Finansmannen Sten K Johnson är förgrundsfiguren i Midway samt majoritetsägare med över 50 procent av rösterna. Midways dotterbolag är uppdelade i verksamhetsområdena teknikföretag och handelsföretag. Utöver det tillkommer en aktiv kapitalförvaltningsdel där Sten K Johnson bestämmer i hög grad. Under 2007 genererade förvaltningen ett rörelseresultat på 24 Mkr.

Om man bara tittar på tillväxten ser Midway inget vidare ut, men nettokassaflödet var traditionsenligt högre än resultatet. Det möjliggör en hög direktavkastning. Till våren kommer Midway att dela ut 5 kronor per aktie. Aktien står i 68 kronor vilket innebär att direktavkastningen blir över 7 procent. Midway har dessutom en lång historik av höga utdelningar.

Aktiens p/e-tal ligger mellan 11 och 12 -  inte jättebilligt, men kupongen gör att det ändå ser rätt intressant ut. Historiken är också imponerande och Sten K Johnson är en erkänt skicklig affärsman. Det som talar emot Midway-aktien är att många av dotterbolagen är beroende av den ekonomiska utvecklingen i Sverige och Europa. Rekommendationen blir att avvakta i väntan på att konjunkturläget klarnar.

Patrick Bergström

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HAKI Safety B Neutral 68,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -