Analyschefer inför rapporterna: "Börsen attraktivt värderad"

Rapporter Nästa vecka börjar börsbolagen redovisa sina rapporter för fjärde kvartalet och helåret 2007. Placera Nu har ringt runt till fyra aktieanalyschefer för att ta reda på vilka förväntningar de har på rapporterna. Sammantaget anser de att börsen är attraktivt värderad.

Vad förväntar du dig av rapporterna?

Esbjörn Lundevall, analyschef SEB: Investerarnas förväntningar ligger på en lägre nivå än vad bolagen kommer att uppvisa. På SEB är vi försiktigt positiva till boksluten och tror att vissa aktier kommer att uppvärderas efter rapportperioden.

Peter Malmqvist, analyschef Nordnet: Jag väntar mig en del besvikelser. Det sista kvartalet kommer att summera ihop till ett par procents vinstökning. Omstruktureringskostnader och andra temporära kostnader dyker alltid upp i årsboksluten, men i år blir det fler än förra året. De bolag som lämnar framåtblickande information kommer troligen att reservera sig för utvecklingen framöver, men utan att säga att de ser en tydlig nedgång.

Rodney Alfvén, analyschef Cheuvreux: Börsen ser attraktiv ut i dagsläget, förutsatt att rapporterna inte blir riktigt dåliga. Om rapporterna håller godtagbar nivå, finns det en bra uppsida.

Ronny Jacobsson, aktiechef Swedbank:  Jag tror inte att bolagens rapporter kommer att skilja sig mycket från dagens konsensusestimat. Marknaden straffar börsen på grund av negativa makrosiffror, vilket kan vara missvisande. Börsens p/e-tal ligger kring 11, vilket är historiskt lågt. I de prognoser vi har fått av bolagen ser vi inga större nedjusteringar av vinsterna under 2008.  

Kommer bankerna att informera om hur de påverkas av de globala kreditproblemen?

EL: Vi tror att bankerna har påverkats av kreditoron, men bara marginellt. Vissa banker uppvisar säkert förluster i de egna obligationsportföljerna, men överlag tror vi att banksektorn och även hela finanssektorn klarar sig bra ur krisen. De svenska bankerna har hållit sig undan från de största problemen och en viss uppvärdering av banksektorn är inte alls omöjlig efter Q4-rapporterna.   

PM: De kommer att försöka göra det, men förutom Nordea  lämnar troligen ingen framåtblickande information. Inga svenska banker kommer att säga att de har någon exponering mot de amerikanska kreditproblemen.  Det största orosmomentet är SEB:s och Swedbank:s exponering mot Baltikum. Även om det inte blir några större negativa överraskningar i rapporterna, väntas inte heller någon lättnadens suck, eftersom sektorn i dagsläget helt styrs av hur det går för de internationella jättarna.

RA: Bankerna vill gärna lägga kreditkrisen bakom sig. De svenska bankernas värdepappersportföljer är i huvudsak sunda, men det finns en viss oro för SEB:s portfölj. Den Baltikumoro som nu drabbar Swedbank och SEB väntas bestå åtminstone ett halvår till ett år framöver.

RJ: Självklart har hela banksektorn påverkats av den globala kreditoron, men hur mycket är svårt att säga. Jag tror att de svenska storbankerna klarar sig hyfsat bra tack vare att exponeringen mot USA-marknaden är relativt liten. Mer uttömmande svar kan väntas från Q1 rapporterna framåt vårkanten.

Väntar du dig att verkstadssektorn och cykliska bolag flaggar för lägre efterfrågan?

EL: En del verkstadsaktier kommer att flagga för en lägre efterfråga, men överlag är vi positiva till verkstad. 

PM: De kommer att säga att det ser fortsatt bra ut, även om de ser en liten nedgång i USA. Men de hissar förmodligen ett varningens finger för utvecklingen framöver.

RA: Det blir viktigt att titta på orderingången och framtidssynen. Bolagen har tidigare varit fullbelagda. Jag är intresserad av att se om de gör investeringar i ytterligare kapacitet, eller om de avvaktar. Det ger tydliga signaler om framtidstron. Det blir även viktigt att hålla koll på påverkan från dollarn.

RJ: Jag tror inte det. Inget av det vi ser i dag tyder på markanta negativa förändringar. Bolag som Sandvik och Atlas Copco är klart köpvärda till dagens nivåer. Dessa är bolag med starka balansräkningar och som har straffats hårt på grund av osäkerheten på marknaden. Tittar man på deras verkliga vinster och tillväxt är de billiga.

Tror du att bolag inom sällanköpsvaror (vitvaror, kläder etc) flaggar  för lägre efterfrågan?

EL: Nej, det tror jag inte. Tittar man på exempelvis H&M finns en fin uppsida. H&M är billigt på dagens nivåer och kursnedgången känns omotiverad. Marknaden överreagerar och tror att efterfrågan kommer att sjunka. Visst var julhandeln svag för klädbolagen, men H&M är ändå en rätt defensiv aktie med tillväxtpotential. Vad gäller Electrolux tror jag att bolaget har påverkats av den försämrade USA-marknaden, men detta är inräknat i dagens aktiekurs.

PM: Sällanköpsvaror som ingår i byggsektorn (Electrolux med vitvaror och stor USA-exponering) kommer att flagga för lägre efterfrågan, då byggandet sjunker i de flesta länder och i synnerhet i USA. Konsumentvaror är svårare att sia om. Svensk och nordisk ekonomi ser som helhet stark ut. Mycket talar för att många bolag fortsätter att redovisa starka siffror. H&M är det ledande bolaget inom sektorn och har visat bra siffror. Dollarnedgången har stärkt marginalerna. Ändå har aktien fallit,  vilket är ett tecken på att även de starkaste faller i en sån här turbulens.

RA: Det vi ser nu är en våldsam överreaktion på marknaden. Exempelvis är RNB:s problem företagsspecifika, men de har dragit med sig till exempel H&M nedåt. Cheuvreux  har en stark köprekommendation på H&M.

RJ: Direkt konsumentrelaterade aktier löper större risk att inte leva upp till förväntningarna än till exempel verkstadsaktier. Det kan mycket väl vara så att vissa klädbolag reviderar ner sina vinstprognoser under året.

Vad tror du om Ericsson?

EL: Enorm osäkerhet på kort sikt, men på lång sikt är Ericsson lågt värderad. Den senaste tidens uppgång är en klassisk rekyl efter höstens stora fall.

PM: Jag skulle vilja göra en jämförelse mellan Ericsson och Nokia. I Ericsson ser alla bara problemen. Nokia har gått betydligt bättre och analytikerna bortser från de stora problem som Nokia faktiskt har på systemsidan. Nokia och Siemens fusion skapar problem som inte diskonteras i kursen.

RA: Ericssons problem är företagsspecifika. Systemsidan skapar oro och marknaden vet inte vilket ben den ska stå på. Oron kommer att bestå tills vi får klara signaler om vart marknaden är på väg.

RJ: Ericsson är attraktivt värderat på dagens nivåer, speciellt när man ställer bolaget mot konkurrenterna. Bolaget har för tillfället problem med förtroendet, något som jag tror kommer att förbättras den närmaste tiden. Då ser vi en uppsida i aktien.

Patrick Bergström

Gabriel Isskander

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -