Sanningens minut för it-konsulterna

Krönika Efter några rätt lätta år börjar det nu bli svårare igen för it-konsulterna att växa. Det är brist på arbetskraft.

Den enskilt största huvudvärken för en konsult-vd nu för tiden är rekrytering. Personalomsättningen stiger och ofta rusar även löneanspråken i väg dramatiskt, inte minst i Stockholm. Bakgrunden är givetvis en hög efterfrågan på it-konsulttjänster, men ekvationen kan ändå bli väldigt jobbig för den som är fastlåst i ramavtal till fasta timpriser. Är man lite långsiktig är man tvungen att leverera fram en konsult när kunden kräver och om löneläget då dragit i väg kan de goda tiderna bli riktiga dyrtider för konsultbolagen.

Att tacka nej till uppdrag är också något som svider i varje konsult som varit med om tider med låg beläggning, vilket är ett annat sätt att förlora mycket pengar på kort tid.

Kort sagt: Dagens verklighet för konsulter är långt från drömsitsen med hög beläggning, enkelt att rekrytera och stigande efterfrågan och timtaxor.

Delvis är det lyxproblem branschen har. Det är ju säkert rätt skoj att köpa konsultfirmor i Ukraina och Indien, men risken är att man bäddar för en rejäl baksmälla när det är bråttom att vara konjunkturfestens vinnare.

En stående debatt i it-konsultvärlden är vilken roll offshoring kommer spela i framtiden. Med detta menas att enklare, eller för den delen mer komplicerade, utvecklingsmoment utförs i Indien, Östeuropa eller någon annanstans där systemvetarna är talrika, flitiga och lågavlönade.

Erfarenheten visar att offshoring är lättare sagt än gjort och att vinsterna ofta reduceras rejält tack vare kommunikationssvårigheter, kulturskillnader och svårigheter att säkerställa kvalitet och leveranser.

Hur det än är så har numera nästan alla medelstora svenska it-konsulter någon form av offshoringerbjudande via dotterbolag i Baltikum, Ryssland, Ukraina eller ännu längre bort. Det anses alltmer att det är ett krav för att komma ifråga för ramavtal hos vissa stora kunder som, rätt eller fel, bestämt sig för att offshoring är framtiden.

Matrisgrafen här bredvid visar ett sätt att betrakta de 23 bolag som analyseras i dagens nummer av Börsveckan. Den lodräta axeln mäter hur högt bolagen värderas per anställd. Det är ju de anställda som är motorn i all konsultverksamhet. För att också försöka få ett kvalitetsmått har vi mätt hur mycket dessa anställda debiterar på ett. Det framgår av den horisontella axeln. Givetvis måste man justera för faktorer som stor produktförsäljning (EDB, Proact, Novotek, Addnode) eller många anställda i låglöneländer (Teleca). Grafen fångar inte in faktorer som tillväxt eller effektivitet i verksamheten. Somliga har högre lönsamhet än vad debiteringen skvallrar om (Teleca, Softronic m fl) medan andra lyfts av hög tillväxttakt (Connecta, Softronic, HiQ, Know IT).

Efter årets genomgång av de börsnoterade it-konsulterna känner vi inte någon jätteentusiasm inför sektorn, även om många bolag värderas riktigt lågt sett till p/e-tal. Därmed inte sagt att det inte finns konsultaktier som kommer ge riktigt god avkastning det kommande året. Vi hoppas att det dem vi har hittat.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -